Sage | Recepty a tipy | Focaccia, voňavé pečivo mnoha chutí

Focaccia, voňavé pečivo mnoha chutí

Přehrát video
Tradiční italský chléb
45 min. + 1h kynutí
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
5
Porcí pokrmu

Ingredience

  • Suroviny na těsto
  •  
    • 550 g špaldové hladké mouky
    • 5 lžic olivového oleje
    • špetka soli
    • ½ kostky droždí
    • 260 ml vlažné vody
     
  • Suroviny na focacciu
    • 100 g sýru feta
    • 1 středně velká řepa
    • olivový olej na potření
    • tymián na posypání
     
  • Suroviny na zálivku
    • 2 lžíce řepové šťávy
    • 2 lžíce hustého medu

Postup receptu

Tradiční italský chléb focaccia, který v Itálii najdete opravdu na každému rohu, si můžete velmi snadno připravit i doma. Základní recept vychází z minima ingrediencí, a právě proto se mu v Itálii přezdívá „chléb chudých“. My jsme si pro vás připravili méně tradiční verzi, focacciu s řepou a feta sýrem, kterou jsme upekli v naší pizza peci The Smart Oven Pizzaiolo. Součástí receptu je i postup pro přípravu základního těsta na focacciu. V této podobě je možné focacciu servírovat například k zeleninovým salátům, k sýrům, grilovanému masu, zapékanou ve formě sendviče nebo jen tak k polévce.

  1. 1.

    Nejprve začněte přípravou těsta. Do mísy od robotu si dejte špaldovou mouku, olivový olej, sůl a rozdrobené droždí. Zapněte robota a nechte hnětat, dokud se nezapracuje všechen olej.

  2. 2.

    Poté začněte postupně přidávat vlažnou vodu a nechte hníst, dokud se těsto nebude krásně odlepovat od kraje. Někdy je zapotřebí dokončit hnětení ručně na lehce posypaném válu.

  3. 3.

    Když je těsto hotové, dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.

  4. 4.

    Během kynutí si řepu očistěte, oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte vařit. Po uvaření nechte vychladnout.

  5. 5.

    Dále si připravte zálivku. Do hustého medu přidejte řepovou šťávu a důkladně promíchejte, aby se med se šťávou spojil.

  6. 6.

    Když je těsto nakynuté, rozdělte si jej na pět kusů. Z každého kusu vytvořte bochánek a z něj pak placku o velikosti většího talířku.

  7. 7.

    Takto připravené placky nechte pod utěrkou ještě asi 15 minut kynout.

  8. 8.

    Během posledního kynutí si připravte pizza pec THE SMART OVEN® PIZZAIOLO.

  9. 9.

    Na pizza peci otočte ovladačem STYLE na položku TENKÁ PIZZA (5. stupeň) a druhým ovladačem nastavte stupeň opečení na druhý stupeň (mezi počáteční a středovou pozicí).

  10. 10.

    Časovač se podsvítí a nastavte na něm dobu pečení sedm minut.

  11. 11.

    Světelná kontrolka připravenosti bude blikat, což znamená, že se trouba zahřívá. Nechte troubu dostatečně předehřát, až světelná kontrolka připravenosti přestane blikat a rozsvítí se. Doba předehřátí trouby může trvat od deseti do dvaceti minut v závislosti na vybraném provozním režimu.

  12. 12.

    Až se pec předehřeje, zazní zvukové upozornění a kontrolka předehřevu bude svítit.

  13. 13.

    Jakmile jsou placky nakynuté, lehce si posypte hrubou moukou vkládací lopatku na pizzu, položte na ni placku a potřete ji trochou oleje. Vložte a lehce zamáčkněte nakrájenou řepu a posypte nadrobeným sýrem feta.

  14. 14.

    Musíte pracovat rychle, aby se těsto nepřilepilo k lopatce.

  15. 15.

    Jakmile je focaccia ozdobená a připravená k pečení, otevřete dvířka a vložte lopatku až do zadní části trouby. Nechte, aby konec lopatky spočinul na zadní straně plotny, a focacciu z lopatky jejím náklonem sesuňte na kámen.

  16. 16.

    Zavřete dvířka a stiskněte časovač, který spustí odpočítávání doby přípravy (sedm minut).

  17. 17.

    Jakmile je proces přípravy dokončen, zazní zvukové upozornění a podsvícení časovače se krátce rozbliká a poté zhasne. Za pomoci lopatky vyjměte focacciu z trouby a dejte ji na mřížku.

  18. 18.

    Na mřížce focacciu zakápněte připravenou zálivkou, posypejte tymiánem a nechte lehce vychladnout. Poté můžete servírovat.

SPZ820

Pokrm připravujeme pomocí:
Pec na pizzu

Prohlédnout