Postup receptu
Jaro se blíží a nás to čím dál tím více láká ven na čerstvý vzduch a do přírody. S tím se nezadržitelně blíží i zahájení grilovací sezóny, v níž si budeme chtít pochutnat na voňavých a čerstvě připravených lahůdkách. Cestu k nim si můžeme ulehčit a usnadnit výběrem šikovného, a přitom nenáročného pomocníka. Právě takovým je chytrý kontaktní gril od prémiové značky Sage The Smart Grill BGR840. Je to opravdu mistr ve své kategorii a lze ho použít nejen jako kontaktní, ale i jako otevřený BBQ gril. Poradí si, jak s klasickým grilovacím repertoárem jako je maso, ryby a zelenina či ovoce, tak například i s palačinkami, omeletou, sendviči a dalšími pokrmy.
Desky grilu – horní žebrovaná a dolní plochá – jsou vyrobeny ze zdravotně naprosto nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a jsou vybaveny teplotními senzory. Ty dokážou rozpoznat pokles teploty při položení pokrmu na gril a vyrovnat ho navýšením. Díky tomu je grilování rychlejší než na běžných grilech. Desky lze mezi sebou měnit a výšku horní desky a sklon spodní plochy nastavovat. Součástí grilu je také grilovací sonda, která pomůže připravit maso podle vlastních představ a ohlídat správnou teplotu a dobu grilování. Na výběr je pět programů podle typu masa (hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí a ryby) a také stupeň propečení od raw až po well done.
- 1.
Nejprve si malé brambory důkladně omyjte a dejte je vařit do osolené vody, dokud nebudou měkké. Jakmile se brambory uvaří, nechte je chvíli vychladnout. Po vychladnutí si je rozkrojte napůl. Tyto půlky budeme nakonec také grilovat.
- 2.
Nadrobno si nastrouhejte mrkev a cuketu. Ze zeleniny vymačkejte co nejvíce šťávy. Ve velké míse si poté zeleninu smíchejte s nadrobno nakrájenou jarní cibulkou, vajíčkem, prolisovaným česnekem, polohrubou moukou, solí, pepřem a olivovým olejem. Vše důkladně promíchejte v řidší těsto a nechte chvíli odpočinout.
- 3.
Rovnou plotýnku grilu Sage BGR840 umístěte dolů. Výšku plotýnek kontaktního grilu nastavte na pravé straně.
- 4.
Rozehřejte gril na 200 °C tak, že teplotu nastavíte kruhovým ovladačem PLATE TEMP, zahřátí bude trvat jen chvilku. Počkejte, než zazní zvukový signál a na displeji přestane blikat vámi zvolená teplota.
- 5.
Jakmile je gril rozehřátý, můžete začít pokládat placky. Nemusíte dávat olej nebo jiný tuk, placky se díky nepřilnavému povrchu nepřilepí. Na spodní plochou desku dejte větší lžíci těsta a vytvořte placku – protože plocha desky je dostatečně veliká, vejde se na ni cca 6 placiček.
- 6.
Gril zavřete. Aby byly placky co nejvíce propečené, nechte nastavenou výšku plotýnky tak, aby se horní deska nedotýkala placek. Placky tak budou hezky nadýchané, propečené a ne udušené.
- 7.
Placky grilujte přibližně 3 minuty z jedné strany a poté je otočte a 1 minutu z druhé strany.
- 8.
Jakmile jsou všechny placky hotové, gril celý otevřete a otřete plotýnku papírovou utěrkou, aby vám na ní nezůstaly kousky těsta a nepřipalovaly se. Díky nepřilnavému materiálu není třeba gril více umývat.
- 9.
Teplotu nyní nastavte na 230 °C a čekejte, než zazní zvukový signál a na displeji přestane blikat vámi zvolená teplota.
- 10.
Poté si plotýnku potřete zhruba lžící olivového oleje a naskládejte na ni půlky vařených brambor. Aby byly brambůrky co nejvíce opečené, nechte horní vroubkovanou plotýnku položenou na bramborách. Brambory grilujte cca 5 minut, nemusíte je obracet.
- 11.
Po dokončení grilování gril vypněte a nechte otevřený, aby vychladl. Desky ještě za tepla vytřete papírovým ubrouskem do sucha. A můžete servírovat.
- 12.
Při podávání posypte brambůrky a placky hrubozrnnou solí a přidejte čerstvou zeleninu s nadrobno nakrájenou pažitkou.
Sage vám přeje dobrou chuť!