Jamajská vepřová žebírka

Jamajská vepřová žebírka
Jamajská vepřová žebírka
120 minut
Příprava pokrmu + vaření
Sage.Recipe.Difficulty.2
Obtížnost pokrmu
4
Porcí pokrmu

Ingredience

1/4 šálku sušeného rozmarýnu
6 kuliček nového koření
1/4 celé skořice
1 lžíce sušeného česneku
1 lžíce kari koření
1 lžíce mořské soli
1/2 lžičky žlutých hořčičných semínek
1/2 lžičky hnědých hořčičných semínek
1 šálek chilli papriček Habanero nebo Scotch Bonnet
1/4 šálku lístků petržele (pevně stlačených v hrnku)
2 nasekané jarní cibulky
2 lžičky čerstvého tymiánu
1/3 šálku jablečného octa
1/4 šálku čerstvé pomerančové šťávy (asi 1 pomeranč)
4 kusy vepřových žeber ze selete, naříznuté podél kostí

Omáčka Jerk – suroviny

1 červená cibule nakrájená na čtvrtiny
3 stroužky česneku
1 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce kečupu
1/4 šálku jamajského tmavého rumu
3 lžíce hnědého cukru
1 lžička soli

Postup receptu

Do nádoby mixéru vložte rozmarýn, nové koření, skořici, česnek, kari koření, sůl a hořčičná semínka a nasaďte víko. Zvolte rychlost MILL. Mixujte asi 30 sekund, nebo dokud nebudou suroviny nasekány najemno.
Přidejte chilli papričky, jarní cibulku, tymián, 2 polévkové lžíce octa a pomerančovou šťávu. Nasaďte víko. Zvolte rychlost PUREE. Mixujte asi 30 sekund, nebo dokud se suroviny nespojí. Část (asi 1/4 šálku) vložte do menší misky nebo hrnku. Zakryjte a uložte do chladničky.
Vepřová žebra potřete z obou stran marinádou. Zabalte žebra do potravinové fólie. Vložte do chladničky asi na 1–4 hodiny.
Vyjměte žebra z chladničky a nechte 20 minut odpočinout při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 180 °C. Odstraňte z žeber potravinovou fólii. Hluboký plech vyložte pečicím papírem. Na plech vložte kovový rošt, který zlehka potřete rostlinným olejem. Na rošt položte žebra. Pečte v troubě asi 1 hodinu a 30 minut.
Mezitím vložte do nádoby mixéru červenou cibuli a česnek a nasaďte víko. Zvolte rychlost CHOP. Mixujte asi 10 sekund, nebo dokud nebude cibule nasekaná. V případě potřeby otřete stěrkou stěny mixéru.
Do středně velkého hrnce nalijte olej a zahřejte. Přidejte nasekanou cibuli s česnekem a za stálého míchání opékejte asi 5 minut, nebo dokud cibule nezměkne. Do nádoby mixéru vložte cibuli, zbývající ocet, kečup, rum, cukr a sůl. Zvolte rychlost PUREE. Mixujte asi 10 sekund, nebo dokud nebude směs hladká. Přendejte zpět na pánev. Zahřejte a na středním nastavení plotýnky za stálého míchání opékejte (bez pokličky) asi 1 hodinu, nebo dokud omáčka neztmavne a nezhoustne. Nechte stranou vychladnout.
Potřete žebra z obou stran omáčkou jerk (asi 1 šálek). Vložte zpět do trouby a opékejte dalších 10–15 minut, nebo dokud nebudou žebra tmavá a maso měkké. Podávejte se zbývající omáčkou.
Tip: Marináda a omáčka jsou také vhodné pro kuře nebo mořské plody. Množství a doba přípravy se mohou lišit.