Řepový burger

Řepový burger
Řepa je velmi chutná a zdravá zelenina
45 minut
Příprava pokrmu + vaření
Středně těžký
Obtížnost pokrmu
6
Porcí pokrmu

Ingredience

  • 4 červené řepy
  • 3 lžičky soli
  • 120 g pohanky lámanky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • jarní cibulka

Postup receptu

Grilování se v posledních letech stalo jedním ze symbolů léta a bez šťavnatých dobrot bychom si ho pomalu ani neuměli představit. My jsme dostali chuť na burger. Chtěli jsem ale zkusit něco netradičního, a tak jsme připravili variantu vhodnou i pro vegetariány – řepový burger.
 
Ne náhodou jsme vsadili zrovna na řepu. Jedná se o velmi chutnou a zdravou zeleninu. Extrémně zdravou :-) Obsahuje vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cesium a rubidium. 
 
K přípravě řepového burgeru jsme si jako pomocníka vybrali chytrý BBQ gril se sondou od značky Sage BGR840. Jedná se o mistra ve své kategorii, který lze použít i jako otevřený BBQ gril. Hravě si poradí jak s klasickým grilovacím repertoárem, tak i například s palačinkami, omeletou, sendviči apod. Je vybaven teplotními senzory v deskách, které dokáží rozpoznat pokles teploty při položení pokrmu na gril a vyrovnat ho navýšením teploty. Grilování na něm je tak rychlejší než na běžných grilech a výrazně vám usnadní cestu k vytouženým dobrotám.
 
S přípravou omáčky nám pomohl stolní super mixér Sage SBL920. Je vybaven speciálním nožovým systémem, má intuitivní ovládání a praktické příslušenstvím a je vyroben z kvalitních materiálů. Díky tomu se skvěle hodí jak pro zpracování potravin, mletí a mixování, tak např. i pro drcení ledu nebo přípravu zeleninových polévek.
  1. Postup přípravy na řepový burger: Nejprve si dejte vařit pohanku v osolené vodě, dokud nezměkne.
  2. Mezitím, co se vaří pohanka, si oloupejte červenou řepu a nastrouhejte ji najemno. Nastrouhanou řepu osolte a nechte 10 minut odležet, než řepa pustí vodu. Poté z řepy vymačkejte, co nejvíce šťávy.
  3. Do velké mísy dejte vymačkanou řepu, vařenou pohanku, prolisovaný česnek, majoránku, pepř, sůl, olivový olej, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a vše důkladně promíchejte.
  4. Ze směsi vytvořte si 6 stejných kuliček, ze kterých pak vytvoříte burgery, které vložíte na gril.
  5. Rozehřejte si kontaktní gril Sage na 200 °C. Teplotu nastavíte jednoduše kruhovým ovladačem PLATE TEMP.
  6. Výšku plotýnek nastavte na LOCK a čekejte, než zazní zvukový signál a na displeji přestane blikat vámi zvolená teplota.
  7. Jakmile je gril rozehřátý, vložte připravené burgery a zavřete gril. Aby byly burgery co nejvíce propečené, nechte nastavenou výšku plotýnky na stupni OPEN, aby se horní deska nedotýkala burgerů, ty by se pak negrilovaly, ale dusily, což nechceme.
  8. Burgery grilujte přibližně 7–8 minut. Není potřeba je obracet.
  9. Poté přidejte na gril kolečka cibule, které nechte jen lehce grilovat z každé strany a poté přidejte rozkrojenou bulku, kterou nechte na grilu prohřát.
  10. Bulku si potřete domácí medovo-hořčicovou omáčkou, položte burger z řepy, rajče, okurku, grilovanou cibuli a pořádně zakápněte omáčkou. Přiložte několik listů ledového salátu a přiklopte druhou půlkou bulky a můžete servírovat.
  11. Postup přípravy omáčky: Do nádoby od mixéru SAGE Super Q si dejte hořčici, med a snítky tymiánu. Důkladně zajistěte nádobu víkem
  12. Mixer zapněte tlačítkem ON/OFF a kruhovým ovladačem otočte na druhý stupeň CHOP a nechte mixovat 40 s.
  13. Po rozmixování si přendejte jemnou omáčku do misky a roztírejte na bulky.