Nazdobte si kávu jako profesionál

Nazdobte si kávu jako profesionál
Latte art 
15 minut
Příprava pokrmu + vaření
Sage.Recipe.Difficulty.2
Obtížnost pokrmu
1
Porcí pokrmu

Ingredience

espresso
mléko

Postup receptu

Technika latte art – v překladu mléčné umění – představuje styl lití mléčné pěny do espressa, který nabízí nepřeberné množství ornamentů pro zdobení šálku cappuccina. Jedná se o efektní a velmi populární záležitost, která se k nám dostala poměrně nedávno. Dnes už ji vnímáme jako nedílnou součást oblíbeného nápoje a přirozeně láká k domácím experimentům při zdobení kávy.


Latte art je technika, kterou se může naučit každý. Ovšem, jak říká baristka a ambasadorka značky Sage Petra Davies Veselá: „Musí mít trpělivost a počítat s tím, že i u tohoto umění platí okřídlené rčení, že učený z nebe nespadl. Já sama jsem šálků s obrázkem nakresleným technikou latte art připravila desítky, spíše stovky, než jsem byla s výsledkem opravdu spokojená.“
Naprostým základem je správně připravené espresso. Musí mít dokonalou, hustou a tmavou cremu na povrchu.
Zásadní roli pak hraje správně našlehané mléko. Mělo by mít co nejjemnější krémovou konzistenci a teplotu okolo 60 ⁰C. Při jeho přípravě je důležitá síla trysky (ideální tlak pro šlehání je 1,0 – 1,1 barů) a její koncovka. Vhodná je tryska s 4-6 dírkami – tzv. slow tip – vytvoří totiž hladší pěnu, se kterou se obrázky lépe tvarují.
Když máme dokonale našlehané mléko, potřebujeme vybrat tu správnou konvičku. Pro jednodušší jablíčka a srdíčka se hodí konvice bez hubičky, pro složitější tvary je naopak hubička potřeba. Na výsledný obrázek má samozřejmě vliv i tvar a velikost šálku. Lepší prostor pro kreativitu samozřejmě poskytnou ty velké a široké.
Ideálním pomocníkem, který zvládne dokonalou a hustou cremu a napění mléko, je kávovar prémiové značky Sage The Barista Express BES875BSS. Během celého procesu přípravy kávy ohlídá správnou teplotu vody a tlak. Je vybaven 360° otáčivou tryskou na páru a mezi příslušenství kávovaru patří nerezová konvička na napěnění mléka s integrovaným teploměrem.
Při latte art začneme našlehané mléko nalévat do šálku s kávou z výšky přibližně 5 cm tak, aby se dostalo pod cremu espresa. Jakmile máme plnou půlku šálku, opřeme o něj konvičku, nakláníme ji dovnitř a tím do něj dostáváme mléčnou pěnu a „kreslíme“. Při počátečních pokusech se vyplatí nechat hrneček postavený na stole a soustředit se na techniku nalévání mléka.
Obrázky, které nevyjdou podle vašich představ, doporučuje Petra Davies Veselé upravit špejlí. Ta dokáže dokreslit nejrůznější tvary. Anebo použít čokoládovou či karamelovou pěnu. Chce to zkrátka cvik a vězte, že pokud vytrváte, výsledek se dostaví.