Koprová omáčka

Koprová omáčka
Kopr využíváme nejen kvůli jeho chuti, ale zejména kvůli výrazné vůni.
60 minut
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
6
Porcí pokrmu

Ingredience

700 g cukety
300 g petržele
480 g vařených bílých fazolí (2 plechovky)
sůl
6 vajíček
1 kg brambor
1,5 - 2 l vody
3 lžíce octa (případně podle chuti)
50 g čerstvého kopru

Postup receptu

Řekové používali kopr proti škytavce, ve středověku chránil před očarováním za Svatojánské noci. Dnes se používá při žaludečních potížích, špatném trávení, nespavosti či kolice, ale má široké využití i v moderní gastronomii. Kopr využíváme nejen kvůli jeho chuti, ale zejména kvůli výrazné vůni. Můžete ho nasekat do zeleninového salátu, přidat do kulajdy, neobejde se bez něj ani lák na zavařování okurek. A samozřejmě by bez něj neexistovala tolik populární koprová omáčka.
 
Na receptu si ukážeme, že odlehčená varianta klasického receptu mile překvapí nejen svou chutí, ale i jednoduchou přípravou, kterou obstará mixér SAGE SBL920 the Q. Nožový systém mixéru totiž dosahuje při plném zatížení rychlosti 300 km/h a společně s jedinečným tvarem nádoby dokáže zpracovat jakékoliv potraviny v libovolné kombinaci. Oproti běžným mixérům vytváří menší částice rozmixovaných potravin. A při použití vakuového nástavce SAGE The VAC Q se stává mixování nejdokonalejší metodou k rozmixování potraviny a zužitkování maximálního množství enzymů, které z mixovaných potravin lze získat. Tato super jemná textura zvyšuje vstřebávání výživových látek obsažených v rozmixovaných potravinách, a navíc je lahodnější při konzumaci.
Petržel a cuketu si oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Dejte do většího hrnce, přidejte 2 větší oloupané brambory, vodu, trochu soli a dejte vařit na 40 minut – dokud nebude zelenina pořádně měkká.
Mezitím, co se vaří cuketa s petrželí, si očistěte zbytek brambor a dejte je vařit do měkka. Dejte si vařit i vajíčka. Budou jako skvělá příloha.
Jakmile je zelenina uvařená, slejte si přebytečnou vodu z hrnce a schovejte si ji, budeme ji používat na ředění omáčky.
Samotnou zeleninu nasypte do nádoby od mixéru SAGE SBL920 the Q přidejte vařené bílé fazole a dvě naběračky vody, ve které se zelenina vařila.
Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování. Na víko nasaďte a zajistěte otočením adaptér pro vakuový nástavec SAGE THE VAC Q.
Na adaptér nasaďte vakuový nástavec a zapněte vakuování. Vakuovačka se automaticky vypne po odsátí maximálního vzduchu z nádoby.
Mixér zapněte tlačítkem ON a zapněte program SOUP, který bude omáčku mixovat 5:35 minuty.
Při odstátému vzduchu nebudou v omáčce žádné bubliny a díky vysokému výkonu mixéru bude omáčka dokonale jemná. (Tip: Omáčku takto rozmixovanou můžete nechat v nádobě bez vzduchu vychladnout a dát uskladnit do lednice. Omáčka vám tak vydrží dlouho čerstvá.)
Po rozmixování přelijte omáčku do hrnce a přidejte 3 lžíce octa a čerstvý kopr, případně ji můžete ještě zředit vodou ze zeleniny do požadované hustoty.
Omáčku přiveďte k varu, aby se všechny chutě krásně spojily a krátce povařte. V případě potřeby přidejte sůl, ocet a kopr.
K omáčce podávejte vařené brambory s vajíčky na tvrdo.
TIP: Do omáčky můžete přidat ještě smetanu, díky ní prakticky nepoznáte rozdíl mezi zeleninovou a klasickou verzí koprové omáčky.