Irská káva

Irská káva
Tento nápoj vás zahřeje nejen na jazyku, ale opravdu i na duši.
15 minut
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
1
Porcí pokrmu

Ingredience

Na 1 irskou kávu:
dvojité espresso nebo filtrovaná káva (50 ml)
40 ml irské whisky
2 čajové lžičky třtinového cukru
šlehačka na ozdobení

Postup receptu

Pravá irská káva vznikla v roce 1942 na irském letišti Shannon. Pro nepříznivé a studené počasí neodletělo několik letadel a cestující si krátili volné chvíle v místním baru a restauraci.

Barman Joe Sheridan vymyslel pro cestující neobvyklý drink na zahřátí. Irové často přidávali do čaje whiskey a Joe ji nalil do kávy. Navíc kávu na povrchu ozdobil šlehačkou. 
Irskou kávu snadno připravíte i doma. Svařte 0,4 cl irské whiskey se dvěma lžičkami třtinového cukru.
Nalijte do skleničky na stopce, kterou před tím nahřejete horkou vodou a vysušíte.
Dále přidejte kávu. Máte na výběr z různých káv, od dvojitého espressa až po filtrovanou nebo například překapávanou.
Na kávu přidejte čerstvě ušlehanou šlehačku. Tajemství vynikající irské kávy spočívá v dobře našlehané smetaně. Našlehejte ji jen úplně jemně, aby zůstala tekutá. 
Tento recept putoval do celého světa, hlavně do USA. Tam otevřeli nejznámější kavárnu Buena Vista, která spotřebuje největší množství irské whiskey na celém světě a proslavila se právě irskou kávou. Místní barmani připravují desítky irských káv najednou. Denně jich prý naservírují až 2000. 

Musím říct, že pro mě je irská káva opravdový zážitek. Správně ji nemíchejte a napijte se pomalu přes smetanu. Na začátku cítíte studenou a hebkou smetanu, pomalu teplou a silnou kávu a na konec na jazyku zkaramelizovanou whiskey. Tento nápoj vás zahřeje nejen na jazyku, ale opravdu i na duši.

Recept a fotka pochází k Knihy o kávě, Petra Veselá. Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz/kniha-o-kave