Velikonoční sušenky z mandlového másla

Velikonoční sušenky z mandlového másla
Velikonoce, svátky jara, klepou pomalu ale jistě na dveře
30 minut
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
1 plech
Porcí pokrmu

Ingredience

na mandlové máslo:
400 g mandlí
na těsto na sušenky:
80 g mandlového másla
1 vejce
5 lžic medu
200 g hladké mouky
na polevu:
1 bílek
cca 200 g moučkového cukru
potravinové barvivo

Postup receptu

Velikonoce, svátky jara, klepou pomalu ale jistě na dveře. Přestože leccos nemůže být tento rok takové, jak jsme zvyklí a jak bychom rádi, některé věci se nemění a můžeme se jimi potěšit podle libosti. A to jsou pečené dobroty. Vedle tradičních beránků nebo mazanců zkoušíme rádi i nějaké ty novinky, abychom si zpestřili výběr a poznali nové chutě. Tentokrát padla volba na sušenky z mandlového másla – a byla to šťastná volba. Pochutnají si dospěláci i malí koledníci.

Přípravu jsme si chtěli co nejvíce usnadnit, a proto jsme sáhli po výkonném stolním mixéru Sage THE SUPER Q SBL920. Jako jediný mixér na trhu kombinuje 3 výrobky v jednom: standartní mixér, smoothie mixér (s malou nádobou vhodnou na cesty) a vakuový nástavec (který umožňuje mixování v nejvyšší možné kvalitě). Vysoký výkon zajišťuje motor s příkonem 2400 W. Přístroj je vybaven speciálním nožovým systémem, má intuitivní ovládání a je vyroben ze špičkových materiálů. Robustní základna je kovová a zajišťuje tichý chod bez vibrací. Nádoba mixéru je vyrobena z Tritanu bez BPA, který je vysoce odolný proti nárazu a poškrábání a lze jej bez obav opakovaně mýt v myčce na nádobí.
Do nádoby od mixéru Sage SBL920 vložte mandle. My jsme použili oloupané, ale klidně použijte i neloupané, nebo je můžete předtím opražit. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.
Mixér zapněte tlačítkem ON a otočným ovladačem dejte MIX a postupně přidávejte stupně. Potřebujeme ořechy rozmixovat do hladkého másla. Postupně snižujte a zvyšujte výkon, podle potřeby. Pro lepší promíchání si můžete pomoci pěchovadlem nebo stěrkou.
Hotové máslo přendejte do nádoby s víkem.
Do větší misky si připravte suroviny na těsto a všechny smíchejte dohromady a ručně vypracujte hladké těsto.
Těsto nechte chvilku odpočívat, mezitím si připravte troubu předehřátím na 170°C.
Těsto vyválejte do přibližně půlcentimetrové placky a vykrajovátkem vykrojte požadované tvary. Ty položte na plech s pečícím papírem a dejte je péct do trouby na 10–12 minut. Upečené sušenky nechte vychladnout.
Mezitím si připravte polevu na zdobení sušenek. Prosejte moučkový cukr do bílku a vymíchejte si polevu. Potřebujete konzistenci, která drží a neroztéká se. Podle potřeby tedy přidejte moučkový cukr.
Hotovou polevu můžete dobarvit potravinovými barvami a poté s ní nazdobte sušenky.
Hotové sušenky mají díky mandlovému máslu krásně mandlovou příchuť a nemusíte do těsta přidávat už žádný jiný tuk. Po upečení jsou krásně křupavé, ale pokud je chcete mít vláčné, dejte je do krabičky s víkem a nechte zavřené.

Přejeme dobrou chuť a klidné Velikonoce!