Postup receptu
V únoru nás čeká svátek všech zamilovaných, svatý Valentýn. A protože se jedná o romantický den, měli bychom si dopřát něco výjimečného. Co třeba něco sladkého, do čeho se můžeme zakousnout, přivřít oči a vychutnávat lahodnou chuť, která se nám pomalu rozplývá na jazyku? Vyzkoušeli jsme Valentýnské sušenky s kávovým krémem a nelitovali jsme. Spojují v sobě báječnou chuť křupavého těsta s lehce nahořklou chutí kávy a můžete je vyšperkovat třeba i čokoládou.
Příprava těsta na recept je snadná, a stejně tak i kávového krému. Jeho základ tvoří kvalitní espresso, k jehož přípravě jsme použili pákový kávovar Sage The Barista Express BES875BSS s integrovaným mlýnkem. Dokonalé espresso dokáže připravit díky několika základním faktorům – čerstvě namleté kávě, správnému tlak a stálé teplotě vody. Elektronický PID systém zaznamenává teplotu v průběhu extrakce a zajišťuje stabilitu teploty během celého procesu s přesností +/-1°C. Optimální tlak pro extrahovanou kávu umí napovědět průvodce tlaku. Mlýnek na kávu s nerezovými mlecími kameny umožňuje namlít jen potřebné množství kávy přímo do držáku. Díky těmto proměnným, tedy možnosti nastavení hrubosti a dávkování, máte možnost nekonečného experimentování s přípravou kávy podle vaší chuti.
- 1.
Do velké mísy si dejte cukr, mouku, kukuřičný škrob a vše důkladně promíchejte. Poté dejte změklé máslo a pomocí rukou vypracujte těsto.
- 2.
Vypracované těsto si přendejte na vál, a ještě jednou ho rukama pořádně propracujte. Máslo ještě trochu povolí a vše se důkladně spojí.
- 3.
Těsto si rozdělte na čtyři kousky. Vál si posypte moukou a za pomocí válečku vyválejte placku zhruba 3 mm tlustou. Při válení si těsto vždy trochu zasypte moukou, aby se nelepilo na váleček a na vál.
- 4.
Za pomocí vykrajovátka si vykrojte z těsta srdíčka a dejte je na plech s pečícím papírem. Poté pečte 8 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Po upečení dejte sušenky vychladnout.
- 5.
Mezitím, co se sušenky pečou, můžete si na ně připravit krém.
- 6.
Dvojité espresso si připravíte v kávovaru SAGE The Barista express BES875BSS. Vložte páku do nástavce na mlýnek u kávovaru THE BARISTA EXPRESS™. Na FILTER SIZE si překlikněte na funkci DOUBLE a jedním stlačením na páku si nechte namlít kávu.
- 7.
Tamperem upěchujte mletou kávu a případně na srovnání můžete použít Razor.
- 8.
Páku zajistěte pod sprchou a zapněte funkci dvojitého espressa.
- 9.
Po dokončení kávovou sedlinu vyklepněte z páky, utřete ji a nechte ještě jednou protéct vodou naprázdno. Abyste páku i sprchu vypláchli.
- 10.
Tři lžíce espressa přidejte do misky s máslem, cukrem a pudinkovým práškem a za pomocí šlehače vyšlehejte do krému.
- 11.
Krémem potřete sušenky a slepte je s další sušenkou. Slepené sušenky skladujte v chladu. Po pár dnech se rozleží a jsou krásně vláčné, případně je podávejte ihned, kdy jsou úžasně křehké.
- 12.
Sušenky můžete ozdobit i kousky čokolády nebo posypat moučkovým cukrem.