Tiramisu zmrzlina

Tiramisu zmrzlina
Kombinace sladkých tónů s lehce nahořklou stopou po kávě
2 hodiny
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
500 ml
Porcí pokrmu

Ingredience

  • 50 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1x dvojité espresso
  • 3x cukrářský piškot + piškot na ozdobu
  • kakao na ozdobu

Postup receptu

Oblíbené zmrzlinové hrátky jsou spojené hlavně s letním obdobím. Nabízí osvěžení, ochlazení a také polechtání chuťových buněk. Někdo nedá dopustit na klasiku, někdo si zase rád pohraje s novými příchutěmi a kombinacemi. My jsme tentokrát vyzkoušeli recept na Tiramisu zmrzlinu. Kombinace sladkých tónů s lehce nahořklou stopou po kávě nám v parných dnech krásně kápla do noty.
 
Zmrzlinu jsme připravili za pomoci výrobníku zmrzliny Sage The Smart Scoop BCI600, který celý proces krásně urychlil a usnadnil. Má 12 přednastavených programů a poradí si i se sorbetem, mraženým jogurtem nebo gelatem. Dokáže automaticky rozpoznat hustotu připravované zmrzliny podle nastavení a uchovat ji mraženou až do podávání. Součástí přístroje je kompresor, díky čemuž odpadá příprava s namrazováním nádoby či přidáváním ledu a konečným zamrazením v lednici. Ovládání je elektronické a jednoduché a zobrazuje se na podsvíceném LCD displeji. Kontrola přípravy je možná přes průhledné víko, které zároveň umožňuje přidávání dalších ingrediencí, jako třeba oříšků nebo sekané čokoládu.
 
S přípravou kvalitního espressa nám pomohl pákový kávovar The Barista Express BES875BSS od prémiové značky Sage. Tento espresso přístroj s mlýnkem na kávu dokáže připravit dokonalé espresso díky několika základním faktorům – kávu si nachystá vždy čerstvě namletou, ohlídá správný tlak i teplotu vody. A to díky elektronickému PID systému, který zaznamenává teplotu v průběhu extrakce a zajišťuje stabilitu teploty během celého procesu s přesností +/-1°C. Průvodce tlaku umí napovědět optimální tlak pro extrahovanou kávu. Mlýnek na kávu se nerezovými mlecími kameny umožňuje mlít jen potřebné množství kávy přímo do držáku. A tyto proměnné – tedy možnost nastavení hrubosti a dávkování – otevírají dveře k celoživotního experimentu s přípravou kávy přesně podle vaší chuti.
Postup na přípravu espressa: Nejprve si připravte dvojité espresso v kávovaru SAGE Kávu nasypte do zásobníku na kávu a vložte páku do nástavce na mlýnek. Stiskněte tlačítko FILTR SIZE a nastavte funkci DOUBLE, kontrolka se rozsvítí. Páku stlačte a nechte si namlít kávu.
Tamperem upěchujte mletou kávu, na srovnání můžete případně použít Razor.
Páku zajistěte pod sprchou a zapněte funkci dvojitého espressa.
Po dokončení kávovou sedlinu vyklepněte z páky a utřete ji. Abyste páku i sprchu vypláchli, nechte ji ještě jednou protéct vodou naprázdno.
Hotové espresso nechte vychladnout.
Postup na přípravu zmrzliny: Předem namrazte zmrzlinovač (funkce PRE COOL) a pak do namrazeného zmrzlinovače nalijte směs, vše se tak urychlí
Ve velké míse rozmixujte za pomocí šlehače mascarpone, mléko a cukr. Šlehejte, dokud vám nevznikne krásně hustá pěna.
Poté za stálého míchání přidávejte po troškách espresso.
Hotovou směs přelijte do nádoby od zmrzlinovače SAGE, nádobu i se směsí vložte do zmrzlinovače a uzavřete víkem. Díky vestavěnému kompresoru ve zmrzlinovači nemusíte nádobu namrazovat.
Zmrzlinovač zapněte funkcí POWER a otáčecím kolečkem zvolte program ICE CREAM / HARD. Tlačítkem START zmrzlinovač zapněte a nechte jej pracovat.
Mezitím si nakrájejte tři cukrářské piškoty na drobné kousky.
Jakmile zmrzlinovač cinkne a na displeji se objeví ADD MIX-INS, otevřete víko zmrzlinovače a přidejte piškoty.
Po přidání piškotů nechte zmrzlinovač dál pracovat. Jakmile je zmrzlina úplně hotová, zazní další cinknutí.
Hotovou zmrzlinu přendejte do jiné nádoby a vložte do mrazáku, nebo ji rovnou servírujte.
Při servírování ozdobte zmrzlinu cukrářskými piškoty a posypte kakaem. Chuť zmrzliny se opravdu hodně podobá italskému dezertu Tiramisu.
Nechte si chutnat!