Rillettes z vepřového masa

Rillettes z vepřového masa
Rilettes, neboli masová pomazánka, se řadí mezi speciality francouzské kuchyně.
60 min + vaření 12 h
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
3
Porcí pokrmu

Ingredience

  • 1 kg vepřového bůčku
  • 1 kg vepřové kotlety
  • ½ palice česneku
  • 100 ml bílého vína
  • snítka tymiánu
  • 1 velká cibule
  • 80 g sádla
  • sůl + pepř

Postup receptu

Rilettes, neboli masová pomazánka, se řadí mezi speciality francouzské kuchyně. Prolíná v sobě lahodné chutě masa, které se po dlouhém vaření nádherně rozpadá, vína a bylinek. Namazané na čerstvém chlebu a s kyselou okurkou chutná prostě geniálně! S naším receptem si můžete rilettes připravit i do zásoby, takže rychlé a chutné jedlo budete mít po ruce, i když se dostanete do časové tísně.
 
Uvaří za vás

Příprava rilettes si sice žádá hodně času na vaření, aby maso bylo náležitě křehké, ale jinak je jednoduchá. Pokud si k ruce vezmete šikovného pomocníka, půjde všechno hravě a v podstatě samo. Elektrický tlakový hrnec The Fast Slow Pro BPR700BSS od prémiové značky Sage kombinuje jak pomalé vaření, které využijete pro přípravu rilettes, tak i tlakové vaření. Dokáže automaticky nastavit ideální kombinaci času, teploty a tlaku mezi rychlou a pomalou úpravou. Nabízí 6 přednastavených chytrých programů – vaření pod tlakem, pomalé vaření, zahušťování, opékání, restování a přípravu v páře – a samozřejmě i vlastní manuální nastavení prostřednictvím programu „Custom“. Čas je možné nastavit na 2-12 hodin a výsledek vás příjemně překvapí v podobě pokrmu s maximální chutí a ideální konzistencí.
  1. Veškeré maso si nakrájejte na kostky zhruba 3x3 cm a dejte je do vyjímatelné misky na přípravu potravin tlakového hrnce The Fast Slow Pro. K masu přidejte oloupané celé kousky česneku, bílé víno, tymián, sádlo, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
  2. Hrnec uzavřete víkem otočením jeho madla po směru hodinových ručiček až k symbolu otevřeného zámku, který je graficky znázorněn na víku. Jakmile je víko správně uzamčené, zazní zvukové upozornění. Vždy se ujistěte, že je bezpečnostní pojistka správně zarovnána v otvoru v rameni víka a není nikterak posunuta stranou.
  3. Otočte ovladačem START/SELECT, dokud se kurzor nezastaví u SLOW COOK. Stiskněte ovladač START/SELECT pro potvrzení.
  4. Otočte ovladačem START/SELECT a stisknutím vyberte program CASSEROLE. Horní hodnota na LCD displeji uvádí přednastavenou teplotu vybrané nabídky. Otočením ovladače TEMP/PRESSURE směrem doprava nastavte teplotu HI (vysoká teplota) a potvrďte ji stisknutím ovladače.
  5. Spodní hodnota na LCD displeji uvádí přednastavenou dobu přípravy vybrané nabídky. Otočte ovladačem TIME doprava nastavte dobu vaření na 12 hodin.
  6. Stiskněte ovladač START/SELECT pro spuštění hrnce. Tlačítko STOP/CANCEL se podsvítí červeně, LCD displej se podsvítí oranžově. Doba přípravy se zobrazí na displeji a spustí se automatické odpočítávání.
  7. Na displeji se automaticky s funkcí SLOW COOK zobrazí funkce KEEP WARM (uchování v teple). Tu nechte podle potřeby klidně zapnutou.
  8. Jakmile je maso hotové, otevřete víko otočením madla proti směru hodinových ručiček.
  9. Otočným ovladačem START/SELECT vyberte program REDUCE. Stiskněte ovladač START/SELECT pro potvrzení. Otočením ovladače TEMP/PRESSURE doprava nastavte teplotu HI (vysoká teplota) a ovladačem TIME otočte doprava a nastavte dobu redukce na 10 minut. Během redukce se vypaří alkohol a přebytečná tekutina. V případě potřeby čas redukce prodlužte.
  10. Jakmile je zredukováno, maso pomocí děrované naběračky vyjměte z nádoby hrnce a dejte jej do mísy kde všechno maso rozmačkejte vidličkou na drobná vlákna.
  11. Takto připravené maso dejte do čistých zavařovacích sklenic. Co nejvíce jej do sklenice namačkejte a pořádně upěchujte.
  12. Zalijte teplým redukovaným tukem z masa a uzavřete víčkem. Díky tomu, jak je maso a sádlo teplé, se sklenice sama zatáhne. Takto zavařené maso vám vydrží v chladu a temnu víc jak rok.
  13. Studené rillettes podávejte s čerstvým chlebem a kyselou okurkou.
Přejeme dobrou chuť!