Sage | Recepty a tipy | Rillettes z vepřového masa

Rillettes z vepřového masa

Přehrát video
Rilettes, neboli masová pomazánka, se řadí mezi speciality francouzské kuchyně.
60 min + vaření 12 h
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
3
Porcí pokrmu

Ingredience

    • 1 kg vepřového bůčku
    • 1 kg vepřové kotlety
    • ½ palice česneku
    • 100 ml bílého vína
    • snítka tymiánu
    • 1 velká cibule
    • 80 g sádla
    • sůl + pepř

Postup receptu

Rilettes, neboli masová pomazánka, se řadí mezi speciality francouzské kuchyně. Prolíná v sobě lahodné chutě masa, které se po dlouhém vaření nádherně rozpadá, vína a bylinek. Namazané na čerstvém chlebu a s kyselou okurkou chutná prostě geniálně! S naším receptem si můžete rilettes připravit i do zásoby, takže rychlé a chutné jedlo budete mít po ruce, i když se dostanete do časové tísně.
 
Uvaří za vás
Příprava rilettes si sice žádá hodně času na vaření, aby maso bylo náležitě křehké, ale jinak je jednoduchá. Pokud si k ruce vezmete šikovného pomocníka, půjde všechno hravě a v podstatě samo. Elektrický tlakový hrnec The Fast Slow Pro BPR700BSS od prémiové značky Sage kombinuje jak pomalé vaření, které využijete pro přípravu rilettes, tak i tlakové vaření. Dokáže automaticky nastavit ideální kombinaci času, teploty a tlaku mezi rychlou a pomalou úpravou. Nabízí 6 přednastavených chytrých programů – vaření pod tlakem, pomalé vaření, zahušťování, opékání, restování a přípravu v páře – a samozřejmě i vlastní manuální nastavení prostřednictvím programu „Custom“. Čas je možné nastavit na 2-12 hodin a výsledek vás příjemně překvapí v podobě pokrmu s maximální chutí a ideální konzistencí.

  1. 1.

    Veškeré maso si nakrájejte na kostky zhruba 3x3 cm a dejte je do vyjímatelné misky na přípravu potravin tlakového hrnce The Fast Slow Pro. K masu přidejte oloupané celé kousky česneku, bílé víno, tymián, sádlo, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.

  2. 2.

    Hrnec uzavřete víkem otočením jeho madla po směru hodinových ručiček až k symbolu otevřeného zámku, který je graficky znázorněn na víku. Jakmile je víko správně uzamčené, zazní zvukové upozornění. Vždy se ujistěte, že je bezpečnostní pojistka správně zarovnána v otvoru v rameni víka a není nikterak posunuta stranou.

  3. 3.

    Otočte ovladačem START/SELECT, dokud se kurzor nezastaví u SLOW COOK. Stiskněte ovladač START/SELECT pro potvrzení.

  4. 4.

    Otočte ovladačem START/SELECT a stisknutím vyberte program CASSEROLE. Horní hodnota na LCD displeji uvádí přednastavenou teplotu vybrané nabídky. Otočením ovladače TEMP/PRESSURE směrem doprava nastavte teplotu HI (vysoká teplota) a potvrďte ji stisknutím ovladače.

  5. 5.

    Spodní hodnota na LCD displeji uvádí přednastavenou dobu přípravy vybrané nabídky. Otočte ovladačem TIME doprava nastavte dobu vaření na 12 hodin.

  6. 6.

    Stiskněte ovladač START/SELECT pro spuštění hrnce. Tlačítko STOP/CANCEL se podsvítí červeně, LCD displej se podsvítí oranžově. Doba přípravy se zobrazí na displeji a spustí se automatické odpočítávání.

  7. 7.

    Na displeji se automaticky s funkcí SLOW COOK zobrazí funkce KEEP WARM (uchování v teple). Tu nechte podle potřeby klidně zapnutou.

  8. 8.

    Jakmile je maso hotové, otevřete víko otočením madla proti směru hodinových ručiček.

  9. 9.

    Otočným ovladačem START/SELECT vyberte program REDUCE. Stiskněte ovladač START/SELECT pro potvrzení. Otočením ovladače TEMP/PRESSURE doprava nastavte teplotu HI (vysoká teplota) a ovladačem TIME otočte doprava a nastavte dobu redukce na 10 minut. Během redukce se vypaří alkohol a přebytečná tekutina. V případě potřeby čas redukce prodlužte.

  10. 10.

    Jakmile je zredukováno, maso pomocí děrované naběračky vyjměte z nádoby hrnce a dejte jej do mísy kde všechno maso rozmačkejte vidličkou na drobná vlákna.

  11. 11.

    Takto připravené maso dejte do čistých zavařovacích sklenic. Co nejvíce jej do sklenice namačkejte a pořádně upěchujte.

  12. 12.

    Zalijte teplým redukovaným tukem z masa a uzavřete víčkem. Díky tomu, jak je maso a sádlo teplé, se sklenice sama zatáhne. Takto zavařené maso vám vydrží v chladu a temnu víc jak rok.

  13. 13.

    Studené rillettes podávejte s čerstvým chlebem a kyselou okurkou.

Přejeme dobrou chuť!

BPR700BSS

Pokrm připravujeme pomocí:
Elektrický tlakový hrnec

Prohlédnout