Sage | Recepty a tipy | Podzimní ovesná kaše se švestkami

Podzimní ovesná kaše se švestkami

Přehrát video
Zasytí, prohřeje a dodá energii
30 minut
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
2 porce
Porcí pokrmu

Ingredience

    • Ovesná kaše
    • 100 g ovesných vloček
    • špetka soli
    • 20 g chia semínek
    • lžíce kokosového cukru
    • 1 lžička skořice
    • 200 ml rostlinného mléka
    •  
    • Švestková omáčka
    • 200 g švestek
    • 50 g kokosového cukru (v případě sladkých švestek není potřeba)
    • 2 lžíce vody
    •  
    • Na ozdobu
    • 1 švestka
    • plátky strouhaného kokosu
    • kakaové boby

Postup receptu

Pro start do chladného podzimního dne je ideální ovesná kaše. Zasytí, prohřeje a dodá energii na dlouhou dobu. K tomu, aby byly ovesné vločky dobré, je však potřeba povařit je doměkka. Syrové vločky mají totiž škrobovitou příchuť a ta se ztratí pouze teplem nebo dlouhým macerováním například ve studeném mléce. Náš recept je pro přípravu takový zlatý střed. Díky přípravě v mixéru docílíte toho, že budou ovesné vločky jemné, tím pádem jim k lahodné chuti postačí horké mléko, a to vše tedy bez dlouhého vaření. V kombinaci s několika dalšími ingrediencemi nakonec vykouzlíte krásně krémovou ovesnou kaši, kterou příjemně osladí švestková omáčka. 

Jak už jsme se zmínili, kaši jsme tentokrát připravili v mixéru Sage The Super Q. Ten se díky speciálnímu systému s výkonným čtyřramenným nožem dokáže roztočit neuvěřitelnou rychlostí 300 km/h, a poradí si tak s nejrůznějšími potravinami v libovolné kombinaci. Rychlost si můžete sami regulovat pomocí speciálního kolečka nebo je možné využít přednastavené programy. Tento mixér v sobě navíc kombinuje tři výrobky v jednom. Klasický mixér, smoothie mixér s malou nádobou a mixér s vakuovou nádobou. Kromě ovesné kaše s ním tak můžete připravit dokonalé smoothies, krémové polévky, omáčky a dipy. Zvládnete s ním i namlít mouku, umixovat ořechové mléko či máslo nebo připravit ledovou tříšť.

  1. 1.

    Do menšího rendlíku si dejte očištěné a pecek zbavené zralé švestky, kokosový cukr a dvě lžíce vody. Promíchejte a nechte zhruba pět minut povařit.

  2. 2.

    Jakmile jsou švestky hotové, odstavte rendlík z plamene a nechte vychladnout.

  3. 3.

    Do nádoby od mixéru SAGE THE SUPER Q™ dejte ovesné vločky, špetku soli, chia semínka, kokosový cukr, skořici a teplé rostlinné mléko. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.

  4. 4.

    Mixér zapněte tlačítkem ON/OFF, otočným ovladačem dejte CHOP a vše mixujte zhruba dvě minuty.

  5. 5.

    Poté, co je vše rozmixované, otočte ovladačem zpět doleva a počkejte, až se mixér zastaví.

  6. 6.

    Hotovou kaši rozdělte do dvou misek a nádobu si očistěte.

  7. 7.

    Do čisté nádoby si dejte povařené švestky, zajistěte víkem, zapněte mixér, otočným ovladačem vyberte PUREE a tři minuty nechte mixovat.

  8. 8.

    Poté, co je vše rozmixované, otočte ovladačem zpět doleva a počkejte, až se mixér zastaví. Stiskněte tlačítko ON/OFF a mixér vypněte.

  9. 9.

    Rozmixované švestky nalijte na ovesnou kaši. Ozdobte několika plátky švestek,  strouhaným kokosem a kakaovými boby.

  10. 10.

    (Pro informaci k textu – kokosový cukr má hodně nízký glykemický index, a proto jej lze brát jako zdravou alternativu ke slazení.)

SBL920

Pokrm připravujeme pomocí:
Stolní super mixér

Prohlédnout