Sage | Recepty a tipy | Plněné žampiony portobello

Plněné žampiony portobello

Přehrát video
Přezdívá se jim steakové žampiony
20
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
2
Porcí pokrmu

Ingredience

    • 2 ks velkých žampionů portobello (minimálně 100 g každý)
    • sýry: niva, uzený ementálového typu, parmazán
    • česnek
    • bylinky – libeček, rozmarýn, tymián
    • strouhanka
    • sůl
    • pepř
    • olivový olej

Postup receptu

Houby jsou velice oblíbenou kulinářskou surovinou a mají v kuchyni široké využití. Setkáváme se s nimi v polévkách, omáčkách, na pizze, připravují se z nich řízky, smaženice a řada dalšího. A ty větší se také výborně hodí pro grilování. Pokud ovšem nemáte čas jít na houby přímo do lesa, anebo zkrátka ve vašem okolí nerostou, lze si bez problémů vystačit s těmi kupovanými – nebo v některých případech i doma pěstovanými. My jsme vyzkoušeli plněné žampiony portobello a moc jsme si pochutnali! Mají jemnou houbovou chuť, dobře drží tvar a díky tomu se skvěle grilují. Ne nadarmo se jim přezdívá steakové žampiony!
 
K jejich grilování jsme využili chytrý gril od prémiové značky Sage The Smart Grill BGR840, který lze použít jako kontaktní i otevřený BBQ gril. Poradí si s masem, rybami, zeleninou i s palačinkami, omeletami, sendviči a dalšími pokrmy. Desky grilu – horní žebrovaná a dolní plocha – jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a jsou vybaveny teplotními senzory. Ty dokážou rozpoznat pokles teploty při položení pokrmu na gril a vyrovnat ho navýšením. Díky tomu je grilování rychlejší než na běžných grilech. Desky lze mezi sebou měnit a výšku horní desky a sklon spodní plochy nastavovat dle potřeby. Součástí grilu je také grilovací sonda, která ohlídá správnou teplotu a dobu grilování. Na výběr je pět programů podle typu masa (hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí a ryby) a také stupeň propečení od raw až po well done.

  1. 1.

    Dejte rozpálit gril Sage BGR840 na 180 °C, vroubkovanou plochu dole, plochy lze jednoduše vysadit a vyměnit.

  2. 2.

    Vyřízněte nožičky žampionů a houby na spodní straně nařízněte do kříže, aby se lépe propekly.

  3. 3.

    Nastrouhejte různé druhy oblíbených sýrů – my jsme použili nivu, uzený ementál a parmazán (každý cca 50 g) – smíchejte je dohromady, přidejte trochu strouhanky (1-2 polévkové lžíce), pokrájený česnek (1-2 stroužky), pepř a bylinky dle chuti. Sýry jsou už slané, my jsme je více nesolili. Pro ozdobu jsme vršek posypali dalším libečkem.

  4. 4.

    Dejte žampiony na gril s kapkou olivového oleje, přiklopte horní desku těsně nad žampiony tak, aby se nedotýkala. K tomu použijte nastavení výšky horní desky.

  5. 5.

    Grilujte, dokud žampiony nejsou propečené a sýr nevytvoří opečenou krustu. Trvá to pár minut.

  6. 6.

    Gril ještě za tepla setřete papírovým ubrouskem a je uklizeno.

Tip pro ty, kteří se bez masa neobejdou – přidejte k sýrům do plnění slaninu. Chuť vás ohromí!
 

BGR840

Pokrm připravujeme pomocí:
Chytrý BBQ gril se sondou

Prohlédnout