Krémové dýňové rizoto

Krémové dýňové rizoto
Dýně je skvělá a praktická zelenina
1 hodina
Příprava pokrmu + vaření
Sage.Recipe.Difficulty.3
Obtížnost pokrmu
6
Porcí pokrmu

Ingredience

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 ks šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g rýže arborio
  • 2 dcl bílého suchého vína
  • snítka šalvěje
  • sůl
  • pepř
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 menší dýně hokkaidó
  • 100 g sýru Parmigiano-Reggiano
  • 100 g másla
  • 100 g slaniny

Postup receptu

Dýně je skvělá a praktická zelenina, která jednoznačně zpestří váš jídelníček v období chladných dnů. V lednici nebo ve sklepě vydrží dlouho, takže ji můžete mít vždycky v zásobě. Vybírat můžete z různých druhů dýně, ať už je to máslová, špagetová, žaludová nebo hokkaidó.

Mezi nejoblíbenější a nejlépe dostupné patří jednoznačně hokkaidó. Je pevná, ale zároveň křehká a má nasládlou chuť, která připomíná pečené kaštany. Její velkou výhodou také je, že ji před zpracováním nemusíte loupat. Většinou se z ní vaří polévka, ale my jsme si pro vás připravili recept na netradiční dýňové rizoto z elektrického tlakového hrnce Sage The Fast Slow Go.

Právě díky dýni hokkaidó je krásně krémové a lehce nasládlé, avšak nechybí mu ani tradiční italský šmrnc. Kombinuje v sobě totiž ingredience typické pro italské rizoto, jako jsou rýže arborio, bílé suché víno, šalvěj, máslo a sýr Parmigiano-Reggiano. Více už v našem receptu.
  1. Do nádoby tlakového hrnce SAGE SPR680BSS dejte olivový olej a zapněte funkci SAUTÉ/SEAR. Začnou blikat tři diody u teploty a hrnec se bude předehřívat. Jakmile svítí všechny tři, hrnec je předehřátý.
  2. Na rozpáleném oleji lehce orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a ke konci přidejte prolisovaný česnek. Velmi krátce restujte a nechte česnek jen rozvonět.
  3. Do hrnce poté nasypejte rýži a důkladně míchejte, dokud rýže nenasákne všechen tuk. Jakmile se začne rýže přichytávat ke dnu, nalijte do hrnce víno a nechte z něj vyvařit alkohol.
  4. Přidejte snítku šalvěje, sůl, pepř, nakrájenou dýni a zeleninový vývar. Promíchejte a hrnec uzavřete otočením madla hrnce po směru hodinových ručiček. Jakmile je víko správně uzamčené, zazní zvukové upozornění.
  5. Zvolte funkci RISOTTO. Teplota bude nastavená na středu a na časomíře bude svítit 7 minut. Pomocí tlačítka časovače nastavte 15 minut a stiskněte tlačítko PLAY/STOP.
  6. Po stisknutí se bude hrnec předehřívat na požadovanou teplotu a po jejím dosažení se spustí odpočet.
  7. Během vaření rizota si na pánvi připravte slaninu, kterou nakrájejte nadrobno a orestujte ji dokřupava.
  8. Po zaznění zvukového signálu je rizoto hotové a automaticky se začne z hrnce upouštět pára pro odjištění pojistky proti otevření.
  9. Jakmile klesne tlak v hrnci, pojistka zapadne a víko je možné otočením otevřít.
  10. Do hotového rizota dejte nastrouhaný sýr Parmigiano-Reggiano a máslo. Vše důkladně míchejte, dokud se sýr a máslo nerozpustí a nevznikne vám tak krásně krémové rizoto.
  11. Při servírování rizoto ozdobte plátky sýra Parmigiano-Reggiano, několika lístky šalvěje a dokřupava smaženou slaninou.