Sage | Recepty a tipy | Krémové dýňové rizoto

Krémové dýňové rizoto

Přehrát video
Dýně je skvělá a praktická zelenina
1 hodina
Příprava pokrmu + vaření
Težká
Obtížnost pokrmu
6
Porcí pokrmu

Ingredience

    • 4 lžíce olivového oleje
    • 4 ks šalotky
    • 3 stroužky česneku
    • 500 g rýže arborio
    • 2 dcl bílého suchého vína
    • snítka šalvěje
    • sůl
    • pepř
    • 1,5 l zeleninového vývaru
    • 1 menší dýně hokkaidó
    • 100 g sýru Parmigiano-Reggiano
    • 100 g másla
    • 100 g slaniny

Postup receptu

Dýně je skvělá a praktická zelenina, která jednoznačně zpestří váš jídelníček v období chladných dnů. V lednici nebo ve sklepě vydrží dlouho, takže ji můžete mít vždycky v zásobě. Vybírat můžete z různých druhů dýně, ať už je to máslová, špagetová, žaludová nebo hokkaidó. Mezi nejoblíbenější a nejlépe dostupné patří jednoznačně hokkaidó. Je pevná, ale zároveň křehká a má nasládlou chuť, která připomíná pečené kaštany. Její velkou výhodou také je, že ji před zpracováním nemusíte loupat. Většinou se z ní vaří polévka, ale my jsme si pro vás připravili recept na netradiční dýňové rizoto z elektrického tlakového hrnce Sage The Fast Slow Go. Právě díky dýni hokkaidó je krásně krémové a lehce nasládlé, avšak nechybí mu ani tradiční italský šmrnc. Kombinuje v sobě totiž ingredience typické pro italské rizoto, jako jsou rýže arborio, bílé suché víno, šalvěj, máslo a sýr Parmigiano-Reggiano. Více už v našem receptu.

  1. 1.

    Do nádoby tlakového hrnce SAGE SPR680BSS dejte olivový olej a zapněte funkci SAUTÉ/SEAR. Začnou blikat tři diody u teploty a hrnec se bude předehřívat. Jakmile svítí všechny tři, hrnec je předehřátý.

  2. 2.

    Na rozpáleném oleji lehce orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a ke konci přidejte prolisovaný česnek. Velmi krátce restujte a nechte česnek jen rozvonět.

  3. 3.

    Do hrnce poté nasypejte rýži a důkladně míchejte, dokud rýže nenasákne všechen tuk. Jakmile se začne rýže přichytávat ke dnu, nalijte do hrnce víno a nechte z něj vyvařit alkohol.

  4. 4.

    Přidejte snítku šalvěje, sůl, pepř, nakrájenou dýni a zeleninový vývar. Promíchejte a hrnec uzavřete otočením madla hrnce po směru hodinových ručiček. Jakmile je víko správně uzamčené, zazní zvukové upozornění.

  5. 5.

    Zvolte funkci RISOTTO. Teplota bude nastavená na středu a na časomíře bude svítit 7 minut. Pomocí tlačítka časovače nastavte 15 minut a stiskněte tlačítko PLAY/STOP.

  6. 6.

    Po stisknutí se bude hrnec předehřívat na požadovanou teplotu a po jejím dosažení se spustí odpočet.

  7. 7.

    Během vaření rizota si na pánvi připravte slaninu, kterou nakrájejte nadrobno a orestujte ji dokřupava.

  8. 8.

    Po zaznění zvukového signálu je rizoto hotové a automaticky se začne z hrnce upouštět pára pro odjištění pojistky proti otevření.

  9. 9.

    Jakmile klesne tlak v hrnci, pojistka zapadne a víko je možné otočením otevřít.

  10. 10.

    Do hotového rizota dejte nastrouhaný sýr Parmigiano-Reggiano a máslo. Vše důkladně míchejte, dokud se sýr a máslo nerozpustí a nevznikne vám tak krásně krémové rizoto.

  11. 11.

    Při servírování rizoto ozdobte plátky sýra Parmigiano-Reggiano, několika lístky šalvěje a dokřupava smaženou slaninou.

SPR680BSS

Pokrm připravujeme pomocí:
Elektrický tlakový hrnec

Prohlédnout