Postup receptu
Dýně je skvělá a praktická zelenina, která jednoznačně zpestří váš jídelníček v období chladných dnů. V lednici nebo ve sklepě vydrží dlouho, takže ji můžete mít vždycky v zásobě. Vybírat můžete z různých druhů dýně, ať už je to máslová, špagetová, žaludová nebo hokkaidó. Mezi nejoblíbenější a nejlépe dostupné patří jednoznačně hokkaidó. Je pevná, ale zároveň křehká a má nasládlou chuť, která připomíná pečené kaštany. Její velkou výhodou také je, že ji před zpracováním nemusíte loupat. Většinou se z ní vaří polévka, ale my jsme si pro vás připravili recept na netradiční dýňové rizoto z
elektrického tlakového hrnce Sage The Fast Slow Go. Právě díky dýni hokkaidó je krásně krémové a lehce nasládlé, avšak nechybí mu ani tradiční italský šmrnc. Kombinuje v sobě totiž ingredience typické pro italské rizoto, jako jsou rýže arborio, bílé suché víno, šalvěj, máslo a sýr Parmigiano-Reggiano. Více už v našem receptu.
- 1.
Do nádoby tlakového hrnce SAGE SPR680BSS dejte olivový olej a zapněte funkci SAUTÉ/SEAR. Začnou blikat tři diody u teploty a hrnec se bude předehřívat. Jakmile svítí všechny tři, hrnec je předehřátý.
- 2.
Na rozpáleném oleji lehce orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a ke konci přidejte prolisovaný česnek. Velmi krátce restujte a nechte česnek jen rozvonět.
- 3.
Do hrnce poté nasypejte rýži a důkladně míchejte, dokud rýže nenasákne všechen tuk. Jakmile se začne rýže přichytávat ke dnu, nalijte do hrnce víno a nechte z něj vyvařit alkohol.
- 4.
Přidejte snítku šalvěje, sůl, pepř, nakrájenou dýni a zeleninový vývar. Promíchejte a hrnec uzavřete otočením madla hrnce po směru hodinových ručiček. Jakmile je víko správně uzamčené, zazní zvukové upozornění.
- 5.
Zvolte funkci RISOTTO. Teplota bude nastavená na středu a na časomíře bude svítit 7 minut. Pomocí tlačítka časovače nastavte 15 minut a stiskněte tlačítko PLAY/STOP.
- 6.
Po stisknutí se bude hrnec předehřívat na požadovanou teplotu a po jejím dosažení se spustí odpočet.
- 7.
Během vaření rizota si na pánvi připravte slaninu, kterou nakrájejte nadrobno a orestujte ji dokřupava.
- 8.
Po zaznění zvukového signálu je rizoto hotové a automaticky se začne z hrnce upouštět pára pro odjištění pojistky proti otevření.
- 9.
Jakmile klesne tlak v hrnci, pojistka zapadne a víko je možné otočením otevřít.
- 10.
Do hotového rizota dejte nastrouhaný sýr Parmigiano-Reggiano a máslo. Vše důkladně míchejte, dokud se sýr a máslo nerozpustí a nevznikne vám tak krásně krémové rizoto.
- 11.
Při servírování rizoto ozdobte plátky sýra Parmigiano-Reggiano, několika lístky šalvěje a dokřupava smaženou slaninou.