Kávový moučník s polevou

Kávový moučník s polevou
sladké povzbuzení zpříjemní nevlídné sychravé dny
90 minut
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
8
Porcí pokrmu

Ingredience

dvojité espresso
  • 400 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 130 g másla
  • 200 ml mléka
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g čokolády

poleva
  • 5-6 lžic espressa 
  • 200-250 g moučkového cukru
  • hoblinky čokolády na ozdobu

Postup receptu

Připravili jsme pro vás recept na jednoduchou, a přitom rafinovanou kávovou buchtu. Snoubí v sobě několik druhů mlsání najednou – od křupavých ořechů, přes hebkou čokoládu po lehce nahořklou chuť kávy. To vše se krásně hodí k podzimu, kdy vám sladké povzbuzení zpříjemní nevlídné sychravé dny. Recept je jednoduchý a v jeho základu je kvalitní espresso. Aby bylo dokonalé, vzali jsme si k ruce pákový kávovar The Barista Express BES875BSS od prémiové značky Sage.
 
Tento espresso přístroj s mlýnkem na kávu dokáže připravit dokonalé espresso díky několika základním faktorům – kávu si nachystá vždy čerstvě namletou, ohlídá správný tlak a teplotu vody. A to díky elektronickému PID systému, který zaznamenává teplotu v průběhu extrakce a zajišťuje stabilitu teploty během celého procesu s přesností +/-1°C. Průvodce tlaku umí napovědět optimální tlak pro extrahovanou kávu. Mlýnek na kávu s nerezovými mlecími kameny umožňuje mlít jen potřebné množství kávy přímo do páky. A tyto proměnné, tedy možnost nastavení hrubosti a dávkování, otevírají dveře k celoživotního experimentu s přípravou kávy podle vaší chuti.
  1. Nejprve si v misce smíchejte všechny sypké suroviny – mouku, cukr a prášek do pečiva.
  2. Poté si připravte dvojité espresso. Vložte páku do nástavce na mlýnek u kávovaru Sage BES875BSS. Stisknutím tlačítka FILTER SIZE nastavte funkci DOUBLE, kontrolka se rozsvítí. Stlačením páky si nechte namlít správné množství kávy.
  3. Tamperem upěchujte mletou kávu a případně na srovnání můžete použít Razor.
  4. Páku zajistěte pod sprchou a zapněte funkci dvojitého espressa. 
  5. Po dokončení kávovou sedlinu vyklepněte z páky, utřete ji a nechte ještě jednou protéct vodou naprázdno, aby se páka i sprcha vypláchla.
  6. Espresso nalijte do misky se surovinami na buchtu a přidejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko. Mléko přilévejte postupně, abyste získali krásnou konzistenci těsta.
  7. Nakonec do těsta přidejte nasekanou čokoládu a vlašské ořechy.
  8. Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem a dejte do vyhřáté trouby na 180 °C a nechte péct 35–40 minut.
  9. Po upečení formu vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.
  10. Jakmile je moučník studený, je čas vyrobit polevu z espressa a moučkového cukru. 
  11. V kávovaru připravte ještě jedno dvojité espresso (dle výše uvedeného postupu) a pomocí lžíce přidávejte postupně kávu do moučkového cukru. Vznikne vám krásně hladká poleva, jejíž konzistenci si můžete pomocí kávy upravit.
  12. Hotovou polevu nalijte rovnoměrně na buchtu a můžete servírovat. Na talířku ji můžete dozdobit hoblinkami z čokolády.