Kávová kolečka (Myslivecké knoflíky)

Kávová kolečka (Myslivecké knoflíky)
Základ tvoří kvalitní espresso
90
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
50 ks
Porcí pokrmu

Ingredience

Ingredience na cukroví
280 g hladké mouky
200 g másla
80 g cukru
1 žloutek
Káva – silné espresso
Ingredience na lehký máslový krém
2 vejce celá
125 ml mléka
1 lžička solamylu
Tyto 3 ingredience vaříme v páře za neustálého míchání do husta.
Vařenou směs za studena smícháme (šlehačem) s:
150 g změklého másla
80 g cukru
několik lžiček silného espressa
 

Postup receptu

Bez cukroví si české Vánoce neumíme představit. Milujeme tradiční druhy, jako jsou například perníčky, pracny, vanilkové rohlíčky nebo z lineckého těsta. Rádi ale ochutnáváme i nové recepty, experimentujeme a předháníme se, kdo přinese lepší ochutnávku. Pokud jste na tom stejně, zkuste letos otestovat kávová kolečka neboli Myslivecké knoflíky, která nás naprosto okouzlily.
 
Receptu se nemusíte bát, je jednoduchý. Jeho základ tvoří kvalitní espresso, které jsme si připravili na pákovém
kávovaru The Barista Express BES875BKS od značky Sage. Výrobci dbali zejména na to, aby při přípravě byly ohlídány základní parametry nezbytné pro dokonalou kávu. Proto má přístroj integrovaný PID systém, který zaznamenává teplotu v průběhu extrakce a zajišťuje její stabilitu během celého procesu s přesností +/-1 °C, a průvodce tlaku, který umí napovědět optimální tlak pro extrahovanou kávu. Součástí kávovaru je i mlýnek s nerezovými mlecími kameny, který vám namele požadované množství přímo do páky. Vedle dávkování umožňuje nastavit i hrubost mletí, což otevírá dveře k celoživotního experimentu s přípravou kávy podle vaší chuti.
Pomocí kávovaru The Barista Express BES875BKS připravte silnou kávu. My udělali dvojité espresso. (a) Než se pustíte do samotné přípravy, máme pro vás tip – nechte nejprve prázdnou páku zasunutou ve spařovací hlavě. Tím se páka nahřeje a dosáhnete ideálního průběhu extrakce. (b) Pak vložte do páky sítko s velikostí pro dvě kávy a následně vložte páku do nástavce na mlýnek u kávovaru. Na FILTER SIZE si překlikněte na funkci DOUBLE a jedním stlačením na páku si nechte namlít kávu. (c) Tamperem upěchujte mletou kávu a případně na srovnání můžete použít Razor. (d) Páku zajistěte pod sprchou a zapněte funkci dvojitého espressa. (e) Po dokončení kávovou sedlinu vyklepněte z páky, utřete ji a nechte ještě jednou protéct vodou naprázdno. Abyste páku i sprchu vypláchli.
Všechny suroviny na cukroví dejte do mísy, navrch přidejte espresso. Nejdříve polovinu espressa, dále přidávejte podle konzistence těsta, dokud nevznikne vláčné těsto.
Pomoučněte hladkou moukou vál – klasický dřevěný nebo silikonový.
Odkrojte kus těsta a vyválejte placku. Síla těsta jako u lineckého cukroví a podle vaší oblíbenosti. My měli 2-3 mm.
Vykrajujte kolečka.
Skládejte na plech, nemusí být vyložený pečícím papírem.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 8-10 min dozlatova.
Krém připravte podle výše uvedeného návodu. Je lehký a příjemný na chuť. Můžete samozřejmě použít i klasický máslový krém nebo i jiný krém. Doporučujeme ještě zašlehat kávu kvůli intenzivnější chuti.
Vytvořená kolečka slepujte krémem.
Rozehřejte si čokoládu. Cukroví je už sladké a s kávou se skvěle doplňuje kvalitní hořká čokoláda.
Nakonec do ještě teplé, neztuhlé čokolády, pro ozdobu vložte polovinu mandle.
Tímto cukrovím ohromíte všechny milovníky kávy.