Káva – kde se vzala a jak ji dokonale připravit?

Káva – kde se vzala a jak ji dokonale připravit?
Dnes je káva nedílnou součástí naší kultury, ovšem její kořeny sahají na černý kontinent. Konkrétně do Etiopie, kde se první zmínky datují do 6. století n. l. Z Afriky se pak dostala do Jemenu a odtud dále do Arábie, která je dodnes považována za kolébku kávy jako nápoje. Dala původ i názvu, který vychází z arabsko-tureckého slova pro povzbuzující nápoj qahwah nebo kahweh. Káva pronikla samozřejmě i do Evropy – v roce 1645 byla v Benátkách otevřena první kavárna a v Praze tomu došlo roku 1714 v domě U Zlatého hada.

Kam káva vkročila, tam si získala velkou oblibu. Její nejrozšířenější a dnes i nejklasičtější formu – espresso – vynalezl Ital Luigi Bezzera na počátku 20. století. Objevil dva klíčové faktory pro jeho přípravu: správný tlak a teplotu. A to platí dodnes – kdo si chce vychutnat dokonalou kávu, musí si ji připravit na takovém kávovaru, který dokáže zmiňované zásadní parametry ohlídat.

Pro ty, kdo upřednostňují vysokou kvalitu společně s variabilitou, jsou jednoznačnou volbou pákové kávovary. Ty totiž společně s mlýnkem na kávu nabízí možnost celoživotního experimentování. A to především díky volitelnému nastavení hrubosti kávy, doby mletí i dávkování podle chuti a nálady. Kvalitní pákové kávovary se postarají také o dodržení dalších podmínek pro dokonalou kávu, aby měla plnou chuť a nevnikla do ní nežádoucí hořkost. Takovými profesionálními pomocníky mohou být například pákový espresso kávovar The Bambino Plus a elektrický mlýnek na kávu The Dose Control Pro od prémiové značky Sage, obsažené v sadě Barista Pack. V této sadě objevíte i praktický odklepávač The Knock Box Mini a dvě balení kávy Reserva a zakoupit ji můžete na alza.cz a mall.cz.

Kávovar Sage The Bambino Plus splňuje všechny prvky potřebné pro přípravu výborné kávy, ať už se jedná o pravé italské espresso, latte macchiato nebo cappuccino. Pomocí integrovaných automatických systémů zajistí stálou teplotu a ideální tlak během extrakce. Do páky se vejde 19 gramů namleté kávy, což je ideální množství pro dosažení plné chuti espressa, a silná automatická parní tryska umí sama napěnit mléko podle nastavení ze tří typů pěnění mléka a tří typů mikro bublin v mléčné pěně. O správné množství kvalitní a čerstvě namleté kávy se postará elektrický mlýnek na kávu The Dose Control Pro. Abyste si mohli vybrat podle druhu kávy tu správnou hrubost od espressa po french press, má mlýnek 60 různých nastavení. To umožňuje dosáhnout maximálního aroma a chuti kávy, stejně jako pomalejší otáčení, které zajišťuje snížení tepelného přenosu mezi zrnky kávy.