Sage | Recepty a tipy | Hovězí steak sous-vide s ratatouille zeleninou

Hovězí steak sous-vide s ratatouille zeleninou

Přehrát video
Sous-vide metoda vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
2 hodiny
Příprava pokrmu + vaření
Težká
Obtížnost pokrmu
2
Porcí pokrmu

Ingredience

  • Maso
    • 400 g hovězí svíčkové (2 plátky)
    • 70 g másla
    • sůl
    • snítka rozmarýnu
     
  • Ratatouille
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 velká červená cibule
    • 1 červená paprika
    • 1 žlutá paprika
    • 1 malá cuketa
    • 1 velké rajče
    • sůl
    • provensálské koření
     
  • Omáčka
    • 100 g másla
    • pepř
    • sůl
    • snítka rozmarýnu

Postup receptu

Sous-vide, tedy metoda vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě, už dávno nepatří pouze do restaurací. S praktickým pomocníkem, kterým je elektrický tlakový hrnec The Fast Slow Go, si můžete touto metodou po jednotlivých porcích připravit čerstvé maso nebo zeleninu, přímo ve vakuovacím sáčku je dochutit bylinkami a máslem a potom už jen ponořit do vodní lázně a čekat, než bude vše hotové přesně podle vaší chuti. Jako inspiraci přinášíme recept na hovězí steak sous-vide s ratatouille zeleninou.

  1. 1.

    Vyjměte nádobu z tlakového hrnce SAGE SPR680BSS a do ¾ jejího objemu nalijte studenou vodu. Vložte zpět do tlakového hrnce a uzavřete otočením madla hrnce po směru hodinových ručiček. Jakmile je víko správně uzamčené, zazní zvukové upozornění. Vložte do zásuvky a přístroj se sám zapne na funkci SOUP.

  2. 2.

    Zvolte funkci SOUS-VIDE a za pomoci tlačítek plus nastavte teplotu na 63 °C. Stiskněte tlačítko PLAY/STOP a vyčkejte, dokud se voda v hrnci neohřeje na požadovanou teplotu.

  3. 3.

    Během ohřívání bude postupně blikat ohřev pro funkci SLOW COOK. Jakmile je voda ohřátá, zazní zvukový signál a budou svítit všechny tři diody.

  4. 4.

    Než se voda ohřeje, připravte si maso. Osolte ho a vložte s máslem a snítkou rozmarýny do vakuovacího sáčku a nechte jej zavakuovat. Nechte v sáčku odpočívat, dokud se neohřeje voda v hrnci.

  5. 5.

    Jakmile je voda v hrnci ohřátá a zazní zvukový signál, otevřete víko hrnce za pomoci madla proti směru hodinových ručiček.

  6. 6.

    Do teplé vody vložte sáček s masem, zavřete víko hrnce a tlačítkem PLUS u časovače nastavte dvě hodiny a čekejte, dokud není maso hotové.

  7. 7.

    Po zaznění zvukového signálu je maso hotové, opatrně otevřete víko hrnce a vyjměte pytlík s masem. Co nejrychleji jej vložte do mísy se studenou vodou a ledem. Maso rychle zchlaďte a poté nechte odstát při pokojové teplotě, dokud jí nedosáhne.

  8. 8.

    Mezitím, co maso odpočívá při pokojové teplotě, si připravte zeleninu, kterou nakrájejte na kostky o rozměru zhruba 1 cm.

  9. 9.

    Na pánvi si rozpalte olivový olej a krátce na něm orestujte cibuli. Jakmile je cibule hotová, přidejte zbytek zeleniny a také ji krátce orestujte.

  10. 10.

    Osolte, poté přikryjte poklicí a nechte zhruba pět minut dusit nebo dokud nebude zelenina měkká na skus.

  11. 11.

    Maso osušte a opečte na dobře rozpálené pánvi s trochou oleje minutu z obou stran.  Hotové maso nechte pod pokličkou odpočinout ještě pár minut.

  12. 12.

    Na pánev, kde se maso peklo, dejte šťávu, máslo z pytlíku a ještě dalších 100 g másla. Vše opepřete, osolte, přidejte snítku rozmarýnu a krátce zredukujte.

  13. 13.

    Při servírování maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s opečenou zeleninou a vše zalité trochou omáčky.

SPR680BSS

Pokrm připravujeme pomocí:
Elektrický tlakový hrnec

Prohlédnout