Postup receptu
Hovězí po burgundsku je světoznámá klasika, o které všichni vědí, že se musí vařit poctivě, s láskou a péčí a že se nedá uspěchat. Odměnou za náročnější přípravu je dokonalá symfonie chutí a vůní, po které se budete ještě dlouho olizovat. V podzimních dnech plných plískavic a nečasu, kdy trávíme většinu času doma, je ideální čas si tuto lahůdku dopřát.
Abychom si přípravu usnadnili, vzali jsme k ruce úžasného pomocníka – elektrický tlakový hrnec The Fast Slow Pro BPR700BSS od prémiové značky Sage. Kombinuje pomalé a automatické tlakové vaření, takže v něm získáte dvě výhody v jednom. Dokáže automaticky nastavit ideální kombinaci času, teploty a tlaku mezi rychlou a pomalou úpravou. Hrnec nabízí 6 přednastavených chytrých programů – vaření pod tlakem, pomalé vaření, zahušťování, opékání, restování a přípravu v páře. Samozřejmě také i vlastní manuální nastavení prostřednictvím programu „Custom“. Čas je možné nastavit na 2-12 hodin a výsledek příjemně překvapí v podobě pokrmu s maximální chutí a ideální konzistencí.
- 1.
Za pomocí ovladače TEMP na tlakovém hrnci Sage The Fast Slow Pro BPR700 zvolte funkci SAUTE a nastavte úroveň teploty HI. Na displeji začne blikat PREHEATING. Jakmile je dosažena potřebná teplota, PREHEATING z displeje zmizí.
- 2.
Do vyjímatelné misky na přípravu potravin tlakového hrnce dejte 50 g nadrobno nakrájeného špeku. Za pomoci ovladače START/SELECT zvolte funkci SAUTE a stiskněte ovladač pro výběr programu. Pomocí otočného ovladače TEMP nastavte úroveň teploty na HI.
- 3.
Jakmile se špek trochu rozpustí, vložte do hrnce osušené maso nakrájené na kostky 4x4 cm a opečte ho z každé strany. Takto pokračujte, dokud nebudete mít opečené všechny kousky. Maso poté dejte do misky a zakryjte poklicí.
- 4.
Do nádoby tlakového hrnce přidejte zbytek špeku a začněte na něm restovat na větší kousky nakrájené žampiony. Jakmile začnou zlátnout, přidejte na drobné kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel a cibuli. Vše promíchejte a za častého míchání orestujte do krásně zlatavě hnědé barvy. Potrvá to zhruba 40 minut.
- 5.
Jakmile je vše hezky orestované, přidejte rajský protlak a nechte ho chvíli zarestovat do zeleniny.
- 6.
Poté přidejte kvalitní a těžké červené víno, které nechte provařit zhruba 15 minut, dokud se nevyvaří všechen alkohol.
- 7.
Do takto hotového základu dejte zpět všechno opečené maso i se šťávou, kterou maso pustilo. Přidejte snítky rozmarýnu, kuličky nového koření a černého pepře. Osolte a vše důkladně promíchejte, a nakonec zalijte hovězím vývarem nebo vodou. Celkový objem by neměl překročit rysku MAX vyznačenou uvnitř vyjímatelné nádoby.
- 8.
Hrnec uzavřete víkem otočením jeho madla po směru hodinových ručiček až k symbolu otevřeného zámku, který je graficky znázorněn na víku. Jakmile je víko správně uzamčené, zazní zvukové upozornění.
- 9.
Vždy se ujistěte se, že je bezpečnostní pojistka správně zarovnána v otvoru v rameni víka a není nikterak posunuta stranou.
- 10.
Otočte ovladačem START/SELECT, dokud se kurzor nezastaví u PRESSURE COOK. Stiskněte ovladač START/SELECT pro potvrzení.
- 11.
Otočte ovladačem START/SELECT a stisknutím vyberte program CASSEROLE. Za pomocí otočného ovladače TEMP otočte doprava, pro zvýšení tlaku v hrnci na 80 kPa (úroveň HIGH).
- 12.
Otočte ovladačem TIME doprava pro navýšení doby přípravy na 2 hodiny.
- 13.
Tlačítkem RELEASE vyberte režim AUTO QUICK.
- 14.
Stiskněte ovladač START/SELECT pro spuštění hrnce. Tlačítko STOP/CANCEL se podsvítí červeně, LCD displej se podsvítí oranžově, na displeji se zobrazí „PREHEATING“ a tlak v levé části displeji bude postupně narůstat, dokud nedosáhne nastavené hranice 80 kPa.
- 15.
Na konci programu zazní zvukové upozornění a pára se automaticky uvolní skrz tlakový odvzdušňovací ventil. Ikona páry bude blikat, spustí se načítání času a hodnota tlaku na displeji se bude postupně snižovat, dokud nedosáhne svého minima.
- 16.
Na konci režimu uvolnění páry zazní zvukové upozornění, LCD displej se podsvítí modře a spustí se načítání času.
- 17.
Jakmile je pokrm hotový, otevřete víko otočením madla proti směru hodinových ručiček, promíchejte pokrm a otočným ovladačem START/SELECT vyberte program REDUCE. Stiskněte ovladač START/SELECT pro potvrzení.
- 18.
Otočením ovladače TEMP/PRESSURE doprava nastavte teplotu MED (středně vysoká teplota) a ovladačem TIME otočte doprava a nastavte dobu redukce na 10 minut. V případě potřeby čas redukce prodlužte.
- 19.
Ihned podávejte s oblíbenou přílohou.
Přejeme dobrou chuť!