Sage | Recepty a tipy | Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku

Přehrát video
Dokonalá symfonie chutí a vůní
5 hodin
Příprava pokrmu + vaření
Težká
Obtížnost pokrmu
6
Porcí pokrmu

Ingredience

    • 200 g špeku
    • 1,5 kg hovězího zadního
    • 200 g krémových žampionu
    • 350 g mrkve
    • 350 g petržele
    • 350 g celeru
    • 2 větší cibule
    • 140 g rajského protlaku
    • 0,7 l těžkého červeného vína
    • 2 snítky rozmarýnu
    • 5 kuliček nového koření
    • 15 kuliček pepře
    • sůl
    • 0,7 l hovězího vývaru nebo vody

Postup receptu

Hovězí po burgundsku je světoznámá klasika, o které všichni vědí, že se musí vařit poctivě, s láskou a péčí a že se nedá uspěchat. Odměnou za náročnější přípravu je dokonalá symfonie chutí a vůní, po které se budete ještě dlouho olizovat. V podzimních dnech plných plískavic a nečasu, kdy trávíme většinu času doma, je ideální čas si tuto lahůdku dopřát.
 
Abychom si přípravu usnadnili, vzali jsme k ruce úžasného pomocníka – elektrický tlakový hrnec The Fast Slow Pro BPR700BSS od prémiové značky Sage. Kombinuje pomalé a automatické tlakové vaření, takže v něm získáte dvě výhody v jednom. Dokáže automaticky nastavit ideální kombinaci času, teploty a tlaku mezi rychlou a pomalou úpravou. Hrnec nabízí 6 přednastavených chytrých programů – vaření pod tlakem, pomalé vaření, zahušťování, opékání, restování a přípravu v páře. Samozřejmě také i vlastní manuální nastavení prostřednictvím programu „Custom“. Čas je možné nastavit na 2-12 hodin a výsledek příjemně překvapí v podobě pokrmu s maximální chutí a ideální konzistencí.

  1. 1.

    Za pomocí ovladače TEMP na tlakovém hrnci Sage The Fast Slow Pro BPR700 zvolte funkci SAUTE a nastavte úroveň teploty HI. Na displeji začne blikat PREHEATING. Jakmile je dosažena potřebná teplota, PREHEATING z displeje zmizí.

  2. 2.

    Do vyjímatelné misky na přípravu potravin tlakového hrnce dejte 50 g nadrobno nakrájeného špeku. Za pomoci ovladače START/SELECT zvolte funkci SAUTE a stiskněte ovladač pro výběr programu. Pomocí otočného ovladače TEMP nastavte úroveň teploty na HI.

  3. 3.

    Jakmile se špek trochu rozpustí, vložte do hrnce osušené maso nakrájené na kostky 4x4 cm a opečte ho z každé strany. Takto pokračujte, dokud nebudete mít opečené všechny kousky. Maso poté dejte do misky a zakryjte poklicí.

  4. 4.

    Do nádoby tlakového hrnce přidejte zbytek špeku a začněte na něm restovat na větší kousky nakrájené žampiony. Jakmile začnou zlátnout, přidejte na drobné kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel a cibuli. Vše promíchejte a za častého míchání orestujte do krásně zlatavě hnědé barvy. Potrvá to zhruba 40 minut.

  5. 5.

    Jakmile je vše hezky orestované, přidejte rajský protlak a nechte ho chvíli zarestovat do zeleniny.

  6. 6.

    Poté přidejte kvalitní a těžké červené víno, které nechte provařit zhruba 15 minut, dokud se nevyvaří všechen alkohol.

  7. 7.

    Do takto hotového základu dejte zpět všechno opečené maso i se šťávou, kterou maso pustilo. Přidejte snítky rozmarýnu, kuličky nového koření a černého pepře. Osolte a vše důkladně promíchejte, a nakonec zalijte hovězím vývarem nebo vodou. Celkový objem by neměl překročit rysku MAX vyznačenou uvnitř vyjímatelné nádoby.

  8. 8.

    Hrnec uzavřete víkem otočením jeho madla po směru hodinových ručiček až k symbolu otevřeného zámku, který je graficky znázorněn na víku. Jakmile je víko správně uzamčené, zazní zvukové upozornění.

  9. 9.

    Vždy se ujistěte se, že je bezpečnostní pojistka správně zarovnána v otvoru v rameni víka a není nikterak posunuta stranou.

  10. 10.

    Otočte ovladačem START/SELECT, dokud se kurzor nezastaví u PRESSURE COOK. Stiskněte ovladač START/SELECT pro potvrzení.

  11. 11.

    Otočte ovladačem START/SELECT a stisknutím vyberte program CASSEROLE. Za pomocí otočného ovladače TEMP otočte doprava, pro zvýšení tlaku v hrnci na 80 kPa (úroveň HIGH).

  12. 12.

    Otočte ovladačem TIME doprava pro navýšení doby přípravy na 2 hodiny.

  13. 13.

    Tlačítkem RELEASE vyberte režim AUTO QUICK.

  14. 14.

    Stiskněte ovladač START/SELECT pro spuštění hrnce. Tlačítko STOP/CANCEL se podsvítí červeně, LCD displej se podsvítí oranžově, na displeji se zobrazí „PREHEATING“ a tlak v levé části displeji bude postupně narůstat, dokud nedosáhne nastavené hranice 80 kPa.

  15. 15.

    Na konci programu zazní zvukové upozornění a pára se automaticky uvolní skrz tlakový odvzdušňovací ventil. Ikona páry bude blikat, spustí se načítání času a hodnota tlaku na displeji se bude postupně snižovat, dokud nedosáhne svého minima.

  16. 16.

    Na konci režimu uvolnění páry zazní zvukové upozornění, LCD displej se podsvítí modře a spustí se načítání času.

  17. 17.

    Jakmile je pokrm hotový, otevřete víko otočením madla proti směru hodinových ručiček, promíchejte pokrm a otočným ovladačem START/SELECT vyberte program REDUCE. Stiskněte ovladač START/SELECT pro potvrzení.

  18. 18.

    Otočením ovladače TEMP/PRESSURE doprava nastavte teplotu MED (středně vysoká teplota) a ovladačem TIME otočte doprava a nastavte dobu redukce na 10 minut. V případě potřeby čas redukce prodlužte.

  19. 19.

    Ihned podávejte s oblíbenou přílohou.

Přejeme dobrou chuť!
 

BPR700BSS

Pokrm připravujeme pomocí:
Elektrický tlakový hrnec

Prohlédnout