HESLO nejen LETOŠNÍCH VÁNOC: PRESTO PRESTO, DOKONALÉ TĚSTO!

HESLO nejen LETOŠNÍCH VÁNOC: PRESTO PRESTO, DOKONALÉ TĚSTO!
Vánoční svátky sice trvají jen 3 dny, ale celé vánoční období toho zahrnuje mnohem víc. Začíná první adventní nedělí a následující dny a týdny se nesou ve znamení příprav, zdobení, vánočních melodií a také pečení cukroví. To zkrátka k českým Vánocům neodmyslitelně patří.
Oblíbený druh cukroví má každý jiný – někdo se neobejde bez perníčků nebo vanilkových rohlíčků, jiný bez vosích hnízd nebo pracen, další zase bez lineckého cukroví. Druhů je nepřeberné množství a samozřejmě se na nich podepisují krajové i rodinné tradice a rukopis každé kuchařky. Co ale má drtivá většina cukroví společné, je těsto.
Těsto je zkrátka základem a úspěšné pečení začíná právě u něj. Definice jej popisuje jako druh jedlé hmoty, která vznikne po smíchání určitých přísad. Tou nejčastější je mouka. Druhů mouky je na výběr obrovské množství a už dávno neplatí jen rozdělení na hladkou, polohrubou a hrubou. Dělí se podle suroviny – vedle nejběžnější pšeničné je dnes bez problémů k sehnání žitná, kukuřičná, rýžová, ječná, pohanková nebo jáhlová. Do našich receptů si ale postupně hledají cestu i další „nové“ druhy, jako je třeba fazolová, cizrnová, hrachová, tapioková, mandlová, kokosová nebo třeba i kaštanová. Označení nové si u řady druhů žádá uvozovky, protože se jedná o druhy, které se již používaly dříve, ale ve 20. století ustoupily do pozadí masivní produkci pšenice, a nyní si opět vydobývají své místo.
Další ingredience se liší podle chystaného druhu cukroví – bývá to voda, mléko, cukr, tuk, vajíčka a další. Mezi základními nesmí chybět ani kypřící složka, jejíž zásluhou dojde k tzv. vyběhnutí těsta při pečení. U kynutých těst to je droždí nebo kvásek, u dalších soda nebo bílkový sníh. A samozřejmě se také často používá kypřící prášek do pečiva.
Následně se těsto mísí a hněte. Kuchařky vědí, že to není snadná práce a pořádně při ní potrápíte svaly. Pokud si chcete tuto námahu ušetřit, doporučujeme vám profesionální kuchyňský robot SAGE the Bakery Boss. Je elegantní, vyrobený z vysoce kvalitních materiálů, všestranný, a hlavně velice výkonný. Za tím stojí motor s výkonem 1200 W, který dokáže zpracovat těsto o váze až 600g. Elektronická regulace zase zajišťuje konstantní otáčky motoru bez ohledu na množství zpracovávaných potravin. Má 12 stupňů rychlosti, které se zobrazují na rychlostním ukazateli. Unikátní systémem tzv. planetárního mixování zaručuje důkladné a rovnoměrné zpracování potravin. Do výbavy patří kovová i extra velká skleněná mixovací nádoba o objemu 4,7 l. Zkrátka, tenhle pracant si poradí s každým těstem a vy můžete místo toho třeba ochutnávat už upečené druhy cukroví nebo jiné dobroty.
Když je těsto hotové, je obvykle třeba, aby si tzv. odpočinulo, ideálně přes noc v lednici. Pak přijde na řadu tvarování pomocí válečku a forem nebo formiček a následně pečení. Závěrečným krokem je zdobení.

No a nakonec?
Nakonec vám přejeme dobrou chuť!

Váš Sage.