Staňte se mistrem grilu

Staňte se mistrem grilu
Grilujte jako mistr
30 minut
Příprava pokrmu + vaření
Sage.Recipe.Difficulty.2
Obtížnost pokrmu
3
Porcí pokrmu

Ingredience

Maso na steak, jaké máte rádi – použili jsme hovězí svíčkovou z českého chovu
Sůl (mlýnek)
Pepř (mlýnek)
Přepuštěné máslo (ghee)

Postup receptu

Příprava pokrmů na grilu je v létě populárnější než kdy jindy. Přestože v podání profesionálů na televizních obrazovkách vypadá úprava masa či zeleniny na grilu velmi jednoduše ale, opak je pravdou. Každý druh masa se připravuje jinak a každá minuta nebo stupínek celsia navíc se počítá. Pokud s grilováním teprve začínáte, snadno se vám může stát, že místo šťavnatého hovězího T-bone steaku neúmyslně „vykouzlíte“ vyschlou, připálenou flákotu. 
 
Využijte příležitost stát se v této disciplíně mistrem a vyhněte se zbytečným omylům a zklamáním. Vaše šance zazářit na pánské jízdě na chatě či chalupě, při společném sledování sportovních klání nebo i v práci jednoznačně stoupnou, pokud využijete Sage kontaktní gril BGR840. Nemusíte si už nařizovat stopky nebo měřit, jak uříznout vysoký steak, aby na přesné minuty byl přesně propečený tak, jak ho máte rádi. Grilujte jako mistr a ohromte své hosty dokonalými steaky.
U kontaktního grilu Sage BGR840 stačí jen nastavit druh masa, doporučenou teplotu – podle toho, jak propečené maso preferujete – a za pár minut můžete servírovat voňavé pochoutky.  Kompaktní model navíc můžete rozložit nejen na zahradě, ale i na balkóně nebo v kuchyni a jeho údržba je v porovnání s klasickým zahradním grilem mimořádně jednoduchá. Gril má unikátní grilovací plochy z materiálu Quantanium, který velmi dobře vede teplo a odolává poškrábání. Také se velmi dobře čistí.
 
Steaky rozdíl mezi rare, medium a well done.
Maso vyndejte z lednice, alespoň hodinu před grilování, aby získalo pokojovou teplotu.
Pokud jste si nekoupili už naporcované steaky, nakrájejte maso, ideální výška steaku by měla být minimálně 2 cm, ideálně 2–3 cm.
Na spodní část grilu doporučujeme umístit vroubkovanou desku a rozpalte gril Sage BGR840 na požadovanou teplotu. Teplota se nastavuje podle různých druhů masa. Pro ryby se nastavuje teplota v rozmezí 160°-180°, pro kuřecí do 200° a pro šťavnaté steaky lze použít unikátní teplotu až 230 °C. Žádný jiný elektrický gril pro domácí použití takové teploty nedosahuje. Připravte si sondu (z boku grilu).
Na displeji si zvolte, jaký druh masa budete připravovat (1. sloupec) – beef (hovězí) a v druhém sloupci vyberete, jaký stupeň propečení byste rádi získali. Je zde možnost rare, medium rare, medium a well done.
Sondu zasuňte do masa z boku, aby hrot sondy byl uprostřed steaku.
Jakmile gril dosáhne požadované teploty, ozve se zvukový signál a můžete začít.
Maso se sondou umístěte na gril tak, aby ze strany grilu byla vidět sonda. Přiklopte i horní (rovnou) desku, tak aby se masa nedotýkal a maso se místo grilování nedusilo. Výšku horní desky nastavíte z boku grilu..
Pak už jen stačí počkat na další zvukový signál, který ohlásí, že steak na zvolený stupeň propečení je hotový. Sonda měří teplotu uvnitř masa – rare steak má steak uvnitř 55 °C, medium 65 °C a well done 75 °C. Tyto údaje nemusíte nosit v hlavě – gril Sage to udělá za vás.
Maso sundejte z grilu, vyndejte z něj sondu a nechte odpočinout. Nebojte se grilu uvěřit, je nastavený tak že počítá i s dobou, kdy je třeba nechat maso tzv. „dojít“
Odolejte pokušení maso ihned rozříznout, abyste se přesvědčili, jak se povedlo, přišli byste o všechnu šťávu z masa.
Podáváte-li celou porci masa, steak po odpočinutí před servírováním osolte hrubozrnnou solí a posypte čerstvě mletým pepřem, můžete maso přelít přepuštěným máslem (ghee).
Nebo grilované maso nakrájejte na dřevěném prkénku na plátky, které promícháte se solí, pepřem a přepuštěným máslem.
Gril ještě za tepla otřete suchou kuchyňskou utěrkou, za tepla jdou totiž zbytky připáleného pokrmu velmi dobře očistit.
Dobrou chuť!