Focaccia, voňavé pečivo mnoha chutí

Focaccia, voňavé pečivo mnoha chutí
Tradiční italský chléb 
45 min. + 1h kynutí
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
5
Porcí pokrmu

Ingredience

Suroviny na těsto
 
  • 550 g špaldové hladké mouky
  • 5 lžic olivového oleje
  • špetka soli
  • ½ kostky droždí
  • 260 ml vlažné vody
 
Suroviny na focacciu
  • 100 g sýru feta
  • 1 středně velká řepa
  • olivový olej na potření
  • tymián na posypání
 
Suroviny na zálivku
  • 2 lžíce řepové šťávy
  • 2 lžíce hustého medu

Postup receptu

Tradiční italský chléb focaccia, který v Itálii najdete opravdu na každému rohu, si můžete velmi snadno připravit i doma. Základní recept vychází z minima ingrediencí, a právě proto se mu v Itálii přezdívá „chléb chudých“. My jsme si pro vás připravili méně tradiční verzi, focacciu s řepou a feta sýrem, kterou jsme upekli v naší pizza peci The Smart Oven Pizzaiolo. Součástí receptu je i postup pro přípravu základního těsta na focacciu. V této podobě je možné focacciu servírovat například k zeleninovým salátům, k sýrům, grilovanému masu, zapékanou ve formě sendviče nebo jen tak k polévce.
Nejprve začněte přípravou těsta. Do mísy od robotu si dejte špaldovou mouku, olivový olej, sůl a rozdrobené droždí. Zapněte robota a nechte hnětat, dokud se nezapracuje všechen olej.

Poté začněte postupně přidávat vlažnou vodu a nechte hníst, dokud se těsto nebude krásně odlepovat od kraje. Někdy je zapotřebí dokončit hnětení ručně na lehce posypaném válu.

Když je těsto hotové, dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.

Během kynutí si řepu očistěte, oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte vařit. Po uvaření nechte vychladnout.

Dále si připravte zálivku. Do hustého medu přidejte řepovou šťávu a důkladně promíchejte, aby se med se šťávou spojil.

Když je těsto nakynuté, rozdělte si jej na pět kusů. Z každého kusu vytvořte bochánek a z něj pak placku o velikosti většího talířku.

Takto připravené placky nechte pod utěrkou ještě asi 15 minut kynout.

Během posledního kynutí si připravte pizza pec THE SMART OVEN® PIZZAIOLO.

Na pizza peci otočte ovladačem STYLE na položku TENKÁ PIZZA (5. stupeň) a druhým ovladačem nastavte stupeň opečení na druhý stupeň (mezi počáteční a středovou pozicí).

Časovač se podsvítí a nastavte na něm dobu pečení sedm minut.

Světelná kontrolka připravenosti bude blikat, což znamená, že se trouba zahřívá. Nechte troubu dostatečně předehřát, až světelná kontrolka připravenosti přestane blikat a rozsvítí se. Doba předehřátí trouby může trvat od deseti do dvaceti minut v závislosti na vybraném provozním režimu.

Až se pec předehřeje, zazní zvukové upozornění a kontrolka předehřevu bude svítit.

Jakmile jsou placky nakynuté, lehce si posypte hrubou moukou vkládací lopatku na pizzu, položte na ni placku a potřete ji trochou oleje. Vložte a lehce zamáčkněte nakrájenou řepu a posypte nadrobeným sýrem feta.

Musíte pracovat rychle, aby se těsto nepřilepilo k lopatce.

Jakmile je focaccia ozdobená a připravená k pečení, otevřete dvířka a vložte lopatku až do zadní části trouby. Nechte, aby konec lopatky spočinul na zadní straně plotny, a focacciu z lopatky jejím náklonem sesuňte na kámen.

Zavřete dvířka a stiskněte časovač, který spustí odpočítávání doby přípravy (sedm minut).

Jakmile je proces přípravy dokončen, zazní zvukové upozornění a podsvícení časovače se krátce rozbliká a poté zhasne. Za pomoci lopatky vyjměte focacciu z trouby a dejte ji na mřížku.

Na mřížce focacciu zakápněte připravenou zálivkou, posypejte tymiánem a nechte lehce vychladnout. Poté můžete servírovat.