Sage | Recepty a tipy | Zchlaďte se v horkých dnech šálkem lahodného čaje

Zchlaďte se v horkých dnech šálkem lahodného čaje

To, že má čaj blahodárné účinky pro naše zdraví i mysl, věděly už starověké národy. Dokáže nejen potěšit naše chuťové buňky, ale i podpořit činnost orgánů, zklidnit, zahřát, anebo i ochladit. Ale to všechno platí jen v případě, že se jedná o kvalitní a dobře připravený čaj.

Abychom vykouzlili ten skutečně správný čaj, ať už to bude jakýkoliv druh, musíme věnovat pozornost jak jeho výběru, tak i přípravě. Na co se tedy zaměřit? Opustíme-li možnost balených sáčkových čajů, které bývají přesušené a jejich chuť upravená různými dochucovadly a aromaty, pak bychom si měli v první řadě ohlídat vzhled a vůni čaje. Ta nám hodně napoví o kvalitě a způsobu skladování čaje. Platí přitom, že lepší čaje jsou ty, jejichž lístky mají svůj původní nepolámaný tvar. Musí vypadat na první pohled čerstvě, ovšem s výjimkou některých druhů, např. určitých druhů oolongů. Musí mít svěží a plnou barvu – třeba pro kvalitní japonské zelené čaje platí, že jejich lístky by měly být tmavě zelené, často až přecházející do modré. Bílé by zase měly být pokryty jemnými vlásky. Čaje by měly na dotek působit celistvě, neměly by se rozsypat. Důležitá je samozřejmě i vůně čaje, ta musí působit přirozeně. I když pro každý druh je pochopitelně specifická, platí, že by měla být příjemná. Varovným znamením je, pokud ucítíte něco nepřirozeného, kupříkladu zatuchlinu nebo cizí pachy.  

Když si tedy po důkladném výběru přineseme domů čaj podle našeho přání, měli bychom se zaměřit na správnou přípravu. Bez ní totiž nedosáhneme požadované chuti ani účinku. Jako všude i tady platí, že není čaj jako čaj. Každý druh potřebuje jinou teplotu vody a jinou dobu výluhu a u každého druhu je na místě řídit se konkrétním návodem. Nicméně pro orientační přehled je možné říci, že nejvyšší teplotu 100 °C vyžadují černé a bylinné čaje. Černé se louhují 3-5 minut a bylinkové 8-12 min. Oolong se zalévá vodou při 80-90 °C na 3–6 min. Bílé a zelené čaje vyžadují nižší teploty – 70–80 °C, respektive 60–80 °C. A louhují se 2–6 min, respektive 1–3 min.

A pokud na přípravu čaje nemáte dostatek času, máme pro vás ideálního pomocníka, který vše ohlídá za vás. Automatická čajová konvice The Tea Maker BTM800 je vyrobena ze skla, což je ideální materiál pro přípravu čaje, který neovlivňuje chuť ani vůni. Díky možným předvolbám konvice si přesně nastavíte vše potřebné. Nabízí 5 teplotních programů pro zelené, černé, bílé, bylinkové nebo oolong čaje. Má také 3 programy pro nastavení intenzity čajového výluhu – Strong, (silný), Medium (střední) a Mild (slabý). Teplotu i dobu výluhu si ovšem také samozřejmě můžete zvolit sami. Konvice umí také udržovat nastavenou teploty po dobu až 1 hodiny a dokáže se sama zapnout v přednastaveném čase. Je vybavena ponorným nerezovým sítkem a možností nastavení cyklu automatického vynoření / ponoření čajového sítka. Konvice má podsvícený displej a základnu otočnou o 360°. Objem pro ohřev vody činí 1,5l a pro přípravu čaje 1,2l.

Nezbývá než popřát, abyste si svůj šálek pěkně vychutnali!
BTM800

Pokrm připravujeme pomocí:
Automatická čajová konvice s hydraulickým zdvihem sítka

Prohlédnout