Sage | Recepty a tipy | Probuďte se do nového dne s lahodným šálkem voňavé kávy

Probuďte se do nového dne s lahodným šálkem voňavé kávy

Příprava espresa je obřad, který milovníci kávy rádi podstupují, aby si na jeho konci vychutnali dokonalý výsledek. Celý proces zahrnuje správné namletí kvalitní kávy, její odvážení, temperování i hlídání optimální teploty a množství vody, ze které si lahodné espreso vyrobíte. A jste-li i vy milovníkem dobré kávy, pak vám možná přijdou vhod následující doporučení.

I u kávy platí zásada, že kvalitního výsledku dosáhnete jedině z kvalitních surovin. Proto vybírejte vždy kávu, u které jste schopni snadno zjistit potřebné informace – o zemi původu, odrůdě a způsobu zpracování. A samozřejmě i datum pražení kávy, to by ideálně nemělo být starší více než dva týdny. Proto si také kupujte jen tak velká balení, která jste schopni spotřebovat maximálně do týdne. Při jejím skladování zamezte přístupu vzduchu, světla a vlhkosti a zvolte neprůhledný obal s pořádným uzávěrem. Kávu je vhodné skladovat na chladném místě. Lednička ovšem není tou správnou volbou, protože ke kávě může propouštět pachy, a navíc se může na obalu kávy kondenzovat vlhkost. Ta může ke kávě proniknout a nenávratně ji znehodnotit.

Máte-li tedy kvalitní kávu, můžete přikročit k namletí požadovaného množství. Zatímco někteří lidé uvádí pouhých 7 až 13 gramů pro jednu porci espresa, Sage doporučuje minimálně 14 gramů nejlépe však 19 až 22 gramů. To je pro výslednou chuť ideální množství. Následně kávu stlačte v páce temperem – a nebojte se přitom použít sílu. Profesionální baristé uvádí, že ideální je utempování silou 20 kilogramů. Pro zajímavost, vyzkoušejte si například toto umáčknutí na kuchyňské váze, opravdu to není málo.

Následně již páku můžete vložit do kávovaru a spustit přípravu. My jsme si jako pomocníka zvolili kávovar od značky Sage BES875BSS The Barista Express. Dokáže totiž automaticky ohlídat vše, co je pro dokonalé espreso potřebné. V první řadě je to správná a stálá teplota vody. Každá teplotní odchylka vody má totiž obrovský vliv na kvalitu výsledného nápoje a dosažení husté cremy, tedy pěny na kávě. Kávovar používá technologii digitální kontroly, která zamezí teplotním výkyvům vody s tolerancí na 1 °C. Automaticky také dovede nastavit ten správný tlak v pravý čas. Pro dokonalou a vyváženou chuť je potřeba použít na počátku extrakce nízkotlakou preinfuzi při tlaku 4 bary, která zaručí, že mletá káva v sítku částečně nasákne vodou a nabobtná. Nestane se tak, že by voda jen tak protekla mezi suchými zrnky mleté kávy. Pak teprve přetlakový ventil nastaví potřebný správný tlak 9 barů. Takový průběh extrakce pomůže získat onu lahodnou chuť bez hořkých příchutí.

Pokud se vám všechno výše uvedené podařilo, držíte v ruce šálek správného espressa, které má na povrchu hladkou cremu bez bublinek a oříškovo-čokoládovou barvu. A nám už nezbývá, než popřát krásný zážitek z vynikající kávy!

BES875BSS

Pokrm připravujeme pomocí:
Espresso přístroj s mlýnkem na kávu

Prohlédnout