Sage | Recepty a tipy | Dokonalé věci nelze uspěchat

Dokonalé věci nelze uspěchat

Přehrát video
Kořeny pomalého vaření spadají do Ameriky na počátek 70. let. Původní název hrnce určeného pro tyto účely, v češtině tzv. pomalého hrnce, zní crock pot a Američany okouzlil nízkou spotřebou energie a nízkou náročností na obsluhu. A to je skutečně pointa celé věci – do hrnce vložíte ingredience, zavřete ho, nastavíte čas a můžete jít. A když se vrátíte, máte uvařeno. Vlastně se ani nejedná o hrnec, je to spíše velká hluboká elektrická pánev. Funguje na principu, že tento vnější obal zahřívá vnitřní nádobu, v které se potraviny připravují.

Suroviny se pomalu vaří při teplotě kolem 95 stupňů Celsia, což jim umožňuje zachovat si maximum živin, a přitom se nerozvařit. Maso naopak zkřehne, nevysuší se a zůstane šťavnaté. Dokáže si poradit i s kousky, které by jinak zůstaly navždy tuhé a nepoživatelné. Výhodou také je, že je možné vařit téměř bez tuku a pouze s minimálním množstvím soli a případně dalšího koření, což ocení zejména ti, kteří mají dietetická omezení. Pomalé vaření se ideálně hodí na přípravu polévek, omáček, pečených mas i se zeleninou a bramborami jako přílohou. Vývar připravený tímto způsobem je nádherně čirý a plný chuti. Chutě se dokonale prolnou a propojí.

Na co je ale tento způsob vaření náročný, je čas. Je třeba počítat s tím, že pokrmy se připravují zhruba 4–10 hodin. Ovšem, paradoxně právě tím šetří čas! Ptáte se jak? Když hrnec naplníte a uzavřete, můžete ho totiž opustit a o nic dalšího se nestarat. Večeři či oběd si takto snadno připravíte na dobu, až se vrátíte domů z práce nebo z výletu nebo zkrátka, na kdy chcete. Po dovaření umí totiž přepnout na udržování teploty hotového jídla. A když k němu přijdete, máte vařeno.

Že vám to zní celé jako sen? Díky elektrickému tlakovému hrnci The Fast Slow Pro BPR700BSS od prémiové značky Sage si ho můžete vyplnit. Hrnec navíc kombinuje jak uvedené pomalé vaření, tak i automatické tlakové vaření. Získáte v něm tak dvě výhody v jednom. Dokáže automaticky nastavit ideální kombinaci času, teploty a tlaku mezi rychlou a pomalou úpravou. Hrnec nabízí 6 přednastavených chytrých programů – vaření pod tlakem, pomalé vaření, zahušťování, opékání, restování a přípravu v páře. Samozřejmě také i vlastní manuální nastavení prostřednictvím programu „Custom“. Čas je možné nastavit na 2-12 hodin a výsledek vás příjemně překvapí v podobě pokrmu s maximální chutí a ideální konzistencí.
BPR700BSS

Pokrm připravujeme pomocí:
Elektrický tlakový hrnec

Prohlédnout