Sage | Dalibor Navrátil

Dalibor Navrátil

Držitel francouzského rytířského řádu

Můj život kuchaře

Oblíbených kulinářských témat má talentovaný a obdivuhodně zapálený šéfkuchař Dalibor Navrátil spoustu, jeho největší lásky jsou ale ryby a mořské plody a klasická česká kuchyně.

Zdaleka nejsilnější vztah má ovšem ke kuchyni francouzské, pro její jednoduchost, důraz na kvalitu surovin, hojné užívání bylinek i pro lehkost samotných jídel. Za své kuchařské mistrovství získal řadu ocenění včetně 1. a 3. místa v průvodci Grand Restaurant, která obdržel jako šéfkuchař v hotelu Villa Voyta.

Dalibor Navrátil je držitelem mimořádného francouzského rytířského řádu za gastronomii Chaine des Rotisseurs, který obdržel od francouzské vlády za přínos pro gastronomii.

3
otázky na kuchaře
1.

KDY JSTE SE ROZHODL PRO KUCHAŘSKÉ POVOLÁNÍ?

Do třinácti let jsem měl o své budoucnosti jasno. Pocházím z Beskyd, skákal jsem na lyžích a rýsovala se přede mnou slibně nastartovaná kariéra vrcholového sportovce. Vážný úraz ale změnil moje plány a já i rodiče jsme najednou stáli před otázkou, co dál. Měl jsem podanou přihlášku na sportovní gymnázium, ale už jsem věděl, že tudy cesta nepovede. Když jsem zvažoval, co dál, uvědomil jsem si, že mě vždycky bavilo všechno, co se točí kolem kuchyně.

2.

A JAK SE SPRÁVNĚ SOLÍ?

Vezmete každý plátek masa do ruky a hezky zblízka stejnoměrně a pečlivě osolíte, promnete, aby se sůl vsákla. Totéž pak uděláte z druhé strany. Tím dosáhnete rovnoměrné perfektní chuti všude... A tak to bylo se vším. Třeba jsem krájel zeleninu a šéfkuchař mi říká: Jak to krájíš? Vždyť máš každý kousek jiný! Všechny kostičky přece musejí být stejné – paprika, cuketa, lilek – aby host poznal, že děláš svou práci poctivě a že si ho vážíš.

3.

CO BY SI MĚL ČLOVĚK PŘED NÁKUPEM GRILU ROZMYSLET?

Měl by vybírat především podle toho, pro kolik lidí bude pokrmy nejčastěji připravovat. Pokud pouze pro rodinu, tak mu stačí menší spotřebič, je-li ale zvyklý zvát si přátele, měl by si rovnou pořídit gril o větší kapacitě. Protože snažit se udělat deset steaků na malé grilovací ploše je velmi náročné a většinou to nedopadne dobře...

02.10.2018

Steaková masa

Na kurzu vaření se naučíte vybrat vhodné a kvalitní maso, připravit a zpracovat jej a v neposlední řadě se budeme věnovat procesu správného grilování. Určitě oceníte i tipy na vhodné přílohy, které prožitek ze steaku zintenzivní.

Chci se zúčastnit

22.11.2018

Steaková masa

Na kurzu vaření se naučíte vybrat vhodné a kvalitní maso, připravit a zpracovat jej a v neposlední řadě se budeme věnovat procesu správného grilování. Určitě oceníte i tipy na vhodné přílohy, které prožitek ze steaku zintenzivní.

Chci se zúčastnit