Mrkvové muffiny

Mrkvové muffiny
Mrkvové muffiny s drtí z odšťavňovače Sage
45 minut
Příprava pokrmu + vaření
Sage.Recipe.Difficulty.2
Obtížnost pokrmu
12
Porcí pokrmu

Ingredience

Těsto

400 g mrkve (cca 200 ml šťávy)
250 g celozrnné špaldové mouky
100 g cukru (jaký máte rádi – my použili třtinový)
100 g mrkvové drti
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžička skořice
50 g kokosového tuku nebo másla
cca 100 ml teplé vody

Krém

500 g mascarpone
50 g moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
troška kůry z bio citronu (pokud používáte kůru, je lepší z bio citronu)
1 lžička esence z Bourbon vanilky

Postup receptu

Vařte beze zbytků!
Mrkvové muffiny s drtí z odšťavňovače Sage
 
Odšťavňování je super věc, ale co dělat se zbytky ovoce a zeleniny, které zůstávají v zásobníku na dužinu? Nechte se inspirovat jedním z trendů současné gastronomie, a to vařením beze zbytků. Pokud nechcete plýtvat potravinami, zkuste zbylou drť přidat jako my do pečení! Díky dužině z mrkve jsou muffiny krásně vláčné.
 
Drť nám zůstala jako zbytkový produkt po přípravě čerstvé šťávy na odšťavňovači Sage BJE520. Odšťavňovač má vysoký výkon, který zvládne velké množství zeleniny, a opravdu velký plnící otvor, takže se nemusíte zdržovat porcováním větších kusů ovoce, ale můžete je vkládat rovnou vcelku. Rychlost můžete digitálně nastavit na 5 různých stupňů a tím ji ideálně přizpůsobit danému typu ovoce. Díky výkonu a speciálnímu sítku vám pak zůstane prakticky suchá ovocná či zeleninová drť – a v receptu na Mrkvové muffiny ukážeme, jak ji využít, abyste nepřišli o cenné vitamíny.
 
Mrkvové muffiny
(12 ks muffinů bez krému - 14 muffinů s krémem)
Nejprve si odšťavněte mrkev v odšťavňovači SAGE BJE520. Ze 400g mrkve by mělo být úžasných až 200 ml šťávy. Mrkev není potřeba loupat, stačí ji dobře umýt. Na odšťavňovači si nastavte číslo 5 na tvrdou zeleninu.
Po odšťavnění je ideální odšťavňovač hned umýt. Stačí vám pouze teplá voda, případně odnímatelné části jako je kryt odšťavňovače a zásobník na dužinu můžete dát i do myčky. Sítko očistěte pomocí čistícího kartáčku.
Drť, která vám po odšťavnění zůstane, nevyhazujte! Vyndejte z ní větší kousky mrkve. Část drti si dejte stranou, budete ji potřebovat na dozdobení. Zbytek drti (cca 100 g) budete potřebovat do těsta.
V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a cukr. Přidejte kokosový tuk a mrkvovou drť. Do směsi vmíchejte mrkvovou šťávu a cca 100 ml teplé vody.
Předehřejte si troubu na 180 °C a těsto rozdělte do muffinových košíčků (můžete použít papírové anebo silikonové, které se dají použít opakovaně). Pokud budete chtít muffiny zdobit polevou, plňte košíčky do ¾. Pokud chcete muffiny bez krému, naplňte košíček klidně plný :).
Muffiny pečte v troubě 30 minut.
Mezitím si připravte krém. Mascarpone rozšlehejte v misce metličkou nebo kuchyňským robotem a přidejte k němu cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Hotový krém vložte do lednice.
Upečené muffiny vyndejte z trouby a nechte je úplně vychladnout.
Nakonec už jen muffiny dozdobte krémem a posypejte mrkvovou drtí.