Letní pizza

Letní pizza
Tenký základ s křupavými okraji, vrstva rajčatového suga, které má lahodnou chuť provensálského koření a bohatý topping
3 hodiny
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
8
Porcí pokrmu

Ingredience

Suroviny na těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 50 ml olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • ½ kostičky droždí
 
Suroviny na rajčatové sugo
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 700 ml rajčatové passaty
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce provensálského koření
 
 
Suroviny na pizzu
  • mozzarella
  • žampiony
  • černé olivy
  • rajčátka
  • rukola

Postup receptu

Domácí pizza je výborná. Tenký základ s křupavými okraji, vrstva rajčatového suga, které má lahodnou chuť provensálského koření a bohatý topping. O recept na jednoduché těsto z pouhých pěti ingrediencí jsme se postarali. Na vás už je jen vybrat si na pizzu svůj oblíbený sýr, zeleninu, žampiony, olivy a další. Co ještě můžeme při přípravě domácí pizzy doporučit, je kvalitní italská mouka, hladká pšeničná typu 00 a trouba, kterou dokážete rozehřát alespoň na 300 stupňů.

My jsme při pečení pizzy využili pec na pizzu Sage SPZ820 Pizzaiolo. Jde o první domácí pec, která dosáhne 400 °C a díky tomu dokáže upéct typickou italskou pizzu již za dvě minuty. Aktivní spodní ohřev, intenzivní přímý ohřev a 400 °C horký sálavý vzduch v celém prostoru pece, to jsou vlastnosti, díky kterým je možné docílit chuti, jako byste ji vytáhli na dřevo z pece postavené z cihel. Pizza se připravuje na přírodním kameni cordierit, který se rychle a rovnoměrně zahřívá. Navíc při přípravě pizzy o průměru až 30 cm si můžete vybrat ze sedmi automatických programů, nebo zvolit režim manuální.
Nejprve začněte přípravou těsta. Do mísy od robotu si dejte hladkou mouku, vodu, droždí, olivový olej a sůl. Za pomoci robota vymíchejte krásně hladké těsto, které poté nechte pod utěrkou kynout přibližně hodinu.

Mezitím, co kyne těsto si připravte rajčatové sugo. Do menšího hrnce si dejte rozpálit olivový olej a nechte na něm zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidejte prolisovaný česnek, nechte ho rozvonět a vše zalijte rajčatovou passatou. Osolte, přidejte provensálské koření a vše promíchejte. Nechte zhruba pět minut provařit.

Nakonec si připravte ingredience, které budete dávat na pizzu a dejte si předehřát pec na pizzu THE SMART OVEN® PIZZAIOLO.

Do pizza pece vložte kamennou plotnu a otočte ovladačem STYLE na předposlední položku FOOD WIRED. Otočný ovladač nastavení stupně opečení nechte  na výchozí středové pozici.

Časovač se podsvítí a zobrazí se doporučená doba přípravy pro vámi vybraný režim.

Světelná kontrolka připravenosti bude blikat, což znamená že se trouba zahřívá. Nechte troubu dostatečně předehřát, až světelná kontrolka připravenosti přestane blikat a rozsvítí se. Doba předehřátí trouby může trvat od 10 do 20 minut v závislosti na vybraném provozním režimu.

Poté co je pec předehřátá, zazní zvukové upozornění a kontrolka předehřevu bude svítit.

Jakmile je těsto nakynuté a pizza trouba se předehřívá, rozdělte si těsto na cca osm stejně velkých porcí, ze kterých uděláte bochánky (přibližně 100 g).

Z bochánku na pomoučené ploše vytvarujte placku zhruba o průměru 30 cm.

Lopatku si posypte trochou hrubé mouky a položte na ni vytvarovanou placku z těsta. Těsto potřete připraveným sugem a přidejte další suroviny. Pracujte velmi rychle, aby se těsto nepřilepilo na lopatku.

Jakmile je pizza ozdobená a připravená k pečení, otevřete dvířka a vložte lopatku až do zadní části trouby. Nechte, aby konec lopatky spočinul na zadní straně plotny, a pizzu z nakloněné lopatky sesuňte na kámen.

Zavřete dvířka a stiskněte časovač, který spustí odpočítávání doby přípravy (dvě minuty).

Jakmile je proces přípravy dokončen, zazní zvukové upozornění a podsvícení časovače se krátce rozbliká a poté zhasne. Za pomoci lopatky vyjměte pizzu z trouby a dejte ji na větší prkénko, kde ji nakrájejte na trojúhelníčky.